Vágólapra másolva!
A másfél évtizeddel ezelőtti Prisztás-gyilkosság pénteken kezdődő büntetőperében az ügyészség felbujtóként nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja Portik Tamást.
Vágólapra másolva!

Pénteken kezdődik a Fővárosi Törvényszéken az a büntetőper, amelyben Portik Tamást a több mint másfél évtizeddel ezelőtti Prisztás-gyilkosság miatt vádolja többszörösen minősülő emberöléssel az ügyészség.

Portik Tamás egy időben a legkeresettebb magyar bűnözők listáját vezette, az 1990-es években az olajszőkítéssel kapcsolatba hozott Energol Rt. vezetője volt. Tavaly júliusban elfogták, és előzetes letartóztatásba helyezték. A hatóságok őt gyanúsították meg felbujtóként Prisztás József 1996-ban és Boros József Károly 1998-ban, az Aranykéz utcai robbantásban, továbbá Seres József, valamint testőre 1999-ben Tahitótfaluban történt meggyilkolása ügyében.

Forrás: MTI/Terrorelhárítási Központ
Portik Tamást tavaly fogták el

A Prisztás-ügy pénteken kezdődő büntetőperében az ügyészség nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja Portik Tamást felbujtóként. Egyik társa, egykori testőre a vádhatóság szerint az emberölés tettese, másik vádlott-társa, ismerőse pedig a bűnsegédje volt.

A vádirat rögzíti, hogy Portik Tamás 1994 és 2000 között az Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban, majd 1996-ban elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet másik meghatározó alakjával, Prisztás Józseffel, és elhatározta, hogy megöleti. Portik Tamás ismerőse csalta a III. kerületi Ladik utcai tetthelyre 1996. november 1-jén az áldozatot, ott Portik testőre pisztollyal fejbe lőtte a kocsijába beszálló Prisztást, aki a helyszínen meghalt.

Az eljárás egy korábbi szakaszában Portik Tamás ügyvédje azt nyilatkozta: ügyfele abszurdnak tartja a vádakat, ártatlannak vallotta magát, és megtagadta a vallomást.

Évek óta sejtették

A Blikk közben azt írja, hogy már a merénylet előtt sejtették a rendőrök, hogy Prisztás Józseffel előbb-utóbb végezni fog valamelyik ellenlábasa, de nem tehettek semmit. A lapnak Orosz István, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának volt vezetője, aki a Prisztás-gyilkosság idején a BRFK életellenes bűncselekményeket vizsgáló csoport nyomozója volt, azt mondta: az akkori nyomozás során megtalált mozaikok akkor nyertek értelmet, amikor egy újabb, nemrégiben feltárt részlet a helyére került. Portikot és csoportját szemmel tartották, mint ahogyan a többi szervezett bűnözői kört is, de akkor a puszta feltételezés kevés volt, bizonyítani pedig nem lehetett az érintettséget.