Húsz év a Sopronban gyilkoló tiniknek

Vágólapra másolva!
A lőtéren nyereségvágyból gyilkoló fiatalok bocsánatot kértek tetteikért. A bejáratnál őrködő társuk 11 évet kapott.
Vágólapra másolva!

Húsz-húsz évnyi fegyházbüntetésre ítélte pénteken a Győri Törvényszék azt a két tinédzsert, aki tavaly áprilisban két embert lelőtt egy soproni lőtéren. Előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, társtettesként elkövetett emberölésben mondták ki őket bűnösnek. Harmadik társukat, aki a bejárat közelében őrködött, 11 év fegyházra ítélte Németh Csaba tanácsa. Mindhármukat elmarasztalták vagyon elleni cselekményekben is. Az utolsó szó jogán mind a három vádlott bocsánatot kért tetteiért.

Az ügyészség vagyon elleni cselekmények mellett előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés miatt emelt vádat a három fiatal ellen. A gyilkosság idején a fiúk ellen már folytak büntetőeljárások.

A kihallgatások és a tárgyalás során két verzió is elhangzott. A gyilkos lövéseket leadó T. Attila és a bűncselekmény idején kint őrködő M. Tamás szerint V. Roland volt a kitervelő. Ő viszont azzal védekezett, hogy nem ölni, hanem lopni mentek, de T. Attila "megőrült" és tüzelt a lőtérvezetőre, majd a váratlanul belépő lőegyleti tagra.

Az ügyész szerint semmi nem támasztja alá V. Roland változatát, hiszen a vádlott ismeretlen kisbolti eladókat maszkban kényszerített a bevétel átadására, ezzel szemben fedetlen arccal mentek a lőtérre, ahol őt ismerték.

Szerinte V. Roland, aki mindvégig "irányít és hárít", vallomásaiban csak mellékszerepet ad magának, miközben a legtöbb cselekmény esetében tippadó, felbujtó és kitervelő is volt. Többször - így a lőtéri gyilkosságnál vagy korábban, amikor több ezer eurót lopott barátnője apjától - épp a vele szembeni bizalmat használta ki tette elkövetéséhez. Utóbbi esetben azzal mentette magát, hogy vissza akarta szerezni azt a pénzt, amit a lányra fordított.

Többet nem lehetett adni

A bíró szerint ha húsz évnél idősebb lenne a lövéseket leadó két vádlott, "gondolkodás nélkül megérdemelhették volna" az életfogytiglant. A bíró megjegyezte, nem tartja a 20 évet elegendőnek, de "sajnos" ennyi a maximum. Az őrködő harmadrendű vádlott esetében pedig azt emelte ki, hogy a lőtéri gyilkosságot megelőzően ő is részese volt több, vagyon elleni cselekménynek. Németh Csaba azt mondta, nem ártatlan fiatalokról van szó, "szép ívű bűnözői karrier bontakozott itt ki", amelynek utolsó állomása az emberölés volt.

Az ítélethirdetés után az ügyész jelezte, három nap gondolkodási időt kér, hogy eldöntse, fellebbez-e. Mindhárom vádlott úgy nyilatkozott: az ítélet enyhítését kérve fellebbezni fog. Kettejük esetében ehhez a védő is csatlakozott, míg V. Roland ügyvédje, Koszorú István ezt azzal toldotta meg: bizonyos vádpontok esetében felmentést kérnek másodfokon.