Zuhany és speciális piszoár a Lehel téren

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Csatornázási Művek vécérekonstrukciós projektje elérte a 13. kerületi Lehel téri aluljárót. A felújított és átadott egységben zuhanyozni is lehet, a kisgyermekes szülők külön helyiségbe mehetnek gyermekeikkel, a mozgássérülteket akadálymentesített fülkével várják.
Vágólapra másolva!

A 2010-ben a Fővárosi Csatornázási Művek üzemeltetésébe került nyilvános illemhelyek sorban újulnak meg. Eddig többek között a Déli pályaudvarnál, a Városligetben, a Várban és a Clark Ádám téren található illemhelyeket építették át.

A fővárosban így mostanra több mint 40, a 13. kerületben pedig, a most átadott toalettel együtt, hat kulturált és tiszta nyilvános illemhely fogadja a járókelőket - írta közleményében a csatornázási társaság.

A vízcsapok szenzoros érzékelők segítségével víztakarékosan, a speciális piszoárok vízöblítés nélkül, szagmentesen, a világítótestek pedig - egy hazai innovációnak köszönhetően - energiatakarékosan működnek. A folyamatos rongálások ellen pedig nagy igénybevételre és hosszú élettartamra tervezett szaniterek beépítésével próbálnak védekezni. A babapelenkázóval és a gyermekekre méretezett felszerelésekkel rendelkező külön bejáratú helyiség nagyban megkönnyíti a kisgyermekes szülők számára a használhatóságot.

Van akadálymentesített fülke a kerekesszékkel érkezőknek - a külön bejáratú helyiség automata üzemben éjjel-nappal használható, míg a kezelő személyzettel működtetett kisebb higiéniai központ 6-tól 22 óráig látogatható. Összesen négyen dolgoznak váltásban, közülük hárman megváltozott munkaképességűek.

A közeljövőben további két nyilvános toalettet újítanak fel, az egyiket a Petőfi téren, a másikat az Astoriánál, továbbá két automata egységet cserélnek le és egy újat telepítenek a Margitszigeten a szökőkútnál. Az új automaták már akadálymentesítettek lesznek.

A Lehel téri megnyitót követően az Egyesület az Inkontinenciáért (IBE) a Lehel téri helyszínről indította el "Flúgos Futam" elnevezésű akcióját, melynek célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a hiperaktív hólyag szindróma tüneteiben szenvedő embertársaink vizelettartási problémájára. A vécétől vécéig tartó futam során a versenyzőknek összesen hat fővárosi illemhelyet kellett - bizonyos akadályok leküzdését követően - "időben" elérniük.