Vágólapra másolva!
A nemzeti trafikok az egész országban egyformán fognak kinézni, ehhez 169 oldalas arculati kézikönyvet adott ki a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. Megkérdeztük a céget, hogy kik és mennyiért készítették el az útmutatót, de valódi válaszok helyett csak semmitmondó válaszokat kaptunk.
Vágólapra másolva!

Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatója nem árulta el, hogy ki és mennyiért készítette el a Nemzeti Dohányboltok arculatát a padlótól a plafonig meghatározó 169 oldalas dokumentumot. A Világgazdaságnak csak annyit mondott, hogy közbeszerzésen választották ki a vállalkozót. Kedden az [origo] is megkérdezte a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t, ki, mennyiért és milyen eljárásban dolgozta ki az arculati kézikönyvet, ám az állami dohánykoncessziókat osztogató cég sajtóosztályáról cégek, számok és jogszabályok helyett semmitmondó válaszokat kaptunk.

A kézikönyvet készítő cégről például csak annyit írtak, hogy "a Nemzeti Dohányboltok egységes arculatának kialakításánál igen fontos volt a felismerhetőség és az ország image is. A tervezést egy olyan szakmailag elismert magyar design cég végezte, mely a magyarországi és a nemzetközi cégér és üzlettervezésben is komoly gyakorlattal rendelkezik. Mivel nem kívánunk reklámozni a céget, nevét nem adjuk ki de biztosíthatom, hogy minden kritériumnak maximálisan megfelelő cég került kiválasztásra."

"Az összeg olyan méltányos volt, hogy nem érte el a közbeszerzési határt sem" - írták az árra vonatkozó kérdésünkre. Míg az eljárásról csak annyit írtak, hogy ajánlattételi felhívást tettek közzé, ahol három cég anyagát fogadták be, majd a referenciák, a beadott anyag és az árajanlát alapján választottak.

Forrás: Nemzetidohány.hu
Így néz ki egy ideális Nemzeti Dohánybolt

A hvg.hu máris talált egy céget, amely a közzététellel egyidőben egy weboldalon máris megrendelhető a mintabolt valamennyi kelléke. A nemzetidohanyshop.hu-n keresztül nemcsak a kötelező dekorációs elemekre (cégér, világítódoboz) vesznek fel megrendelést, hanem egy az egyben átvéve a kézikönyv útmutatását bútorra, padlóburkolóra, bárszékre és az összes bolti kiegészítőre. A hvg.hu szerint a piacon nem ők az egyedüli szereplők, akik ajánlgatják, hogy az előírásnak megfelelően beépítik az üzlethelyiséget, de a grafikai egyezés az arculati kézikönyvvel szembeötlő. Ezt a webshopot egy budapesti székhelyű kft. üzemelteti, melynek egyik tulajdonosa egy hódmezővásárhelyi vállalkozó, akinek a cége (az Alustart Kft.) az ország egyik legnagyobb fényreklámos vállalkozása. Referenciái között megtalálható a CBA és a Tabán Trafik, akárcsak a legnagyobb külföldi tulajdonú hazai áruházláncok (Tesco, Auchan), valamint egyes bankok - írja a lap.

Forrás: Nemzetidohány.hu
Egy ideális portál

A semmitmondó válaszok miatt közérdekű adatigénylést küldünk az állami cégnek, amelyben továbbra is azt kérdezzük, hogy ki és mennyiért dolgozik a Nemzeti Dohányboltok arculatán. Korábbi adatigénylésünket - amelyet az atlatszo.hu, a hvg.hu, a TASZ, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor, az index.hu és az [origo] közösen adott be a trafikpályázatok részleteinek nyilvánosságáért - a múlt héten tagadta meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

* * *

Elindult a Facebook-oldalunk, ahol friss híreket és a hírekből kimaradó érdekességeket olvashat. Kövessen minket!