Vágólapra másolva!
A Fidesz-frakció azonnali magyarázatot kér Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől arra, hogy miért lehet szabadon két gyilkos. Igaz, nincsenek szabadon, csak házi őrizetben.
Vágólapra másolva!

Azonnali magyarázatot vár Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől a Fidesz-frakció arra, hogyan lehet szabadon két, idős embereket bántalmazó sorozatgyilkos - közölte Varga István országgyűlési képviselő, az alkotmányügyi bizottság tagja szerdai sajtótájékoztatóján.

A képviselő a Blikk április 22-ei cikkére hivatkozva elmondta: R. E. és bűnbandája öregeket rabolt ki otthonukban, és kegyetlenül bántalmazták áldozataikat, ketten bele is haltak. A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a vádlottak előzetes letartóztatása áprilisban lejárt, miután a bíróság a szakértői vélemény késedelme miatt nem tudta idejében befejezni az ügyet. A büntetőper négy év alatt nem zárult le, a vádlottak jelenleg házi őrizetben vannak. (Az ügyről írt korábbi riportunkat itt olvashatja.)

A rendkívül súlyos, élet elleni bűncselekményeket elkövetők esetében az igazságszolgáltatásnak miért nem volt elegendő négy év arra, hogy megfelelő súlyú ítéletet hozzon? - tette fel a kérdést Varga István. "Álláspontunk szerint elég volt a bénázásból és a magyarázkodásból. Ha ilyen súlyú, élet elleni bűncselekményeket követnek el egy jogállamban, nevezetesen Magyarországon, akkor igenis vagy soron kívüliség elrendelésével, vagy az ügyek áthelyezésével, de a kérdést azonnal meg kell oldani, a tehetetlenséget be kell fejezni" - tette hozzá.

"Nem a büntetőeljárási törvény a rossz, az a példátlanul felháborító, hogy négy év alatt Budapesten egy ilyen ügyet nem lehetett befejezni" - mondta Varga István.

R. E. és társai ügyében Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke május 10-én átfogó vizsgálatot rendelt el a Fővárosi Törvényszéken. A törvényszéki rendszerszintű vizsgálat eredménye két hónap múlva várható - mondta Varga István.