Magánbeszélgetésen osztották a trafikokat Szekszárdon

Vágólapra másolva!
Nem mond le Horváth István szekszárdi polgármester azok után, hogy egy hangfelvétel is bizonyítja, hogy a szekszárdi fideszes vezetők politikai alapon értékelték a trafikpályázatokat. A polgármester szerint ez a fideszes egyeztetés egy magánbeszélgetés volt. Az ellenzék feljelentést tesz, a kormány szerint viszont természetes, hogy egy polgármester mindenről tudni akar a településén.
Vágólapra másolva!

Péntek délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Horváth István szekszárdi fideszes polgármester, miután kiderült, hogy egy hangfelvétel bizonyítja, hogy a helyi fideszesek előzetesen véleményezték a trafikpályázatokat, és a jobboldali pályázók támogatásáról beszéltek. Horváth, aki korábban tagadta a találkozó tényét, most bejelentette, hogy magánbeszélgetésnek tartja azt, és sem polgámesterként, sem pedig képviselőként nem mond le.

//videa.hu/player?v=VJeEt6Q6FUPQdr1I


Így magyarázta Horváth István szekszárdi polgármester a trafikokról szóló egyeztetést

Horváth szerint természetes, hogy a polgármester és a helyi képviselők tájékozódnak egy olyan fontos ügyben, mint a dohányboltoké. A polgármester azt is mondta, hogy nem kapott listát a pályázókról, hanem őt keresték meg azok, akik dohányboltot szerettek volna nyitni. "Hét-nyolcan biztosan megkerestek direkt módon" - mondta Horváth.

Szerinte az egyeztetés, amelyről a hangfelvétel készült, egy spontán beszélgetésből alakult ki. "Spontán felmerült az, hogy ki tud olyan pályázókról, aki megfelel ilyen kitételeknek" - mondta Horváth, aki szerint semmilyen befolyásuk nem volt a Nemzeti Dohánykereskedelmi zrt. döntésére.

Korábban az egyeztetést is letagadta

Korábban egy szekszárdi fideszes képviselő Hadházy Ákos nyilatkozta a Hvg.hu-nak, hogy a polgármester a trafikpályázatok listájával érkezett a kormánypárti képviselők egyik találkozójára, és aszerint véleményezték a listát, hogy ki milyen pártállású. Az interjú után Horváth István visszautasította a nyilatkozatot, és letagadta, hogy volt ilyen találkozó. "Semmilyen egyeztetés nem zajlott sem frakcióülésen, sem politikai, sem pedig egyéb megbeszélésen a trafikpályázatok ügyében" - írta akkor a polgármester.

Csütörtökön viszont a Hvg.hu azt írta, hogy birtokába került az a hangfelvételt, amely erről az egyeztetésről készült. Ezen a lap szerint az hallható, hogy a szekszárdi polgármester egyenként, név szerint veszi végig és véleményezi a dohányboltokért indulók listáját. "Jobboldalinak kell lenni" - hangzik például az egyik bírálati szempont. Horváth István azt is mondta, hogy "ne a szocik győzzenek".

Kerestük a fideszes önkormányzati képviselőket, hogy megtudjuk, hogy zajlott a találkozó, ki mellett lobbiztak, és nem tartják-e aggályosnak és törvénybe ütközőnek ezt az eljárást, de senki nem nyilatkozott azok közül, akiket utolértünk. Az egyik képviselő lecsapta a telefont a bemutatkozásunk után.

A kormány szerint ez helyi ügy

"A kormány helyi ügynek tartja, ezért nem foglalkozik a szekszárdi dohánybolt-pályázatokkal" - közölte a kormányszóvivő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva. Giró-Szász András úgy fogalmazott: természetesnek tartja, hogy egy polgármester mindenről tudni akar a településén. Az MSZP ügyészségi vizsgálatot, illetve a polgármester lemondását és új választást követelt, a DK pedig bejelentette, hogy hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tesz a polgármester ellen.