Tudtán kívül vonták be orvosi kutatásba

Vágólapra másolva!
Engedély nélküli kísérletezés miatt követel többmilliós kártérítést egy budapesti meddőségi klinikától egy korábbi páciensük. Az intézet olyan módszerrel csinált genetikai szűrést a beültetésre váró embriókon, amelyről azóta kimondta az Egészségügyi Tudományos Tanács, hogy kutatási fázisban van, ezért külön engedélyköteles, a pácienseknek pedig tudniuk kell arról, hogy kutatásban vesznek részt. A klinikának azonban információink szerint nincs erre külön engedélye, a nőnek pedig nem szóltak.
Vágólapra másolva!

Megdöbbenve látta egy budapesti meddőségi klinika egy volt páciense, hogy az Egészségügyi Tudományos Tanács márciusban kimondta: egy bizonyos genetikai szűrési eljárás szakhatósági engedélyhez kötött, külön kérelem kell hozzá. A nő a kórlapjait vizsgálva azt látta, hogy rajta is ezt a szűrési módszert alkalmazták a Versys nevű intézményben, de egy szót sem szóltak neki arról, hogy az eljárás nem rutineljárás, és ő elvileg egy kutatásban vesz részt.

Az már csak hab volt a tortán, hogy a kezelésért - állítása szerint - kétmillió forint körüli összeget kértek el tőle, és még teherbe esnie sem sikerült. A nő ezért úgy döntött, hogy ügyvédhez fordul, és kártérítést követel. "Ügyfelemet nem az elvárható gondossággal tájékoztatták arról, hogy az eljárásról mit kell tudnia, és nem említették, hogy kutatásban venne részt. Emiatt, és a sikertelen eljárás miatt kára keletkezett, ezért kérünk a klinikától vagyoni és nem vagyoni kártérítést" - mondta az [origo]-nak Ábrahám László, a nő ügyvédje.

Ábrahám a konkrét összeget nem árulta el, de azt mondta, irányadó lehet, hogy az egészségügyi intézmények felelősségbiztosítása ötmillió forintos kárt fedez. Ábrahám László azt mondta, hogy ha a klinika nem válaszol érdemben a megkeresésre a 30 napos határidőn belül, akkor polgári peren követelik majd a kártérítést.

Az ügy egyébként bonyolultabb, mint első ránézésre tűnik. A szűrés alkalmazása miatti szakmai vita márciusban robbant ki. Ekkor a Humánreprodukciós Bizottság összeült, és kimondta, hogy engedélyköteles ez az eljárás. Emellett a hatékony ellenőrzést és a jogszabályok felülvizsgálatát is sürgették. Előtte viszont a jogszabályok homályosan beszéltek az eljárásról, 2008-ban például csak arra figyelmeztettek, hogy a módszer eredményességét még vizsgálják, és nem alkalmazható rutinszerűen. A nőt viszont még március előtt kezelték. Magyarországon több helyről is megerősített információink szerint egyetlen klinika sem kapott még erre a módszerre engedélyt.

Másrészt a klinika ellen éppen emiatt a szűrés miatt szakfelügyeleti eljárás is indult, majd az ÁNTSZ is vizsgálódni kezdett. Úgy tudjuk, a szakfelügyeleti eljárás azzal zárult, hogy az ÁNTSZ-t kérték: szólítsák fel a klinikát a szűrés befejezésére, hivatalosan azonban egyetlen szereplő sem nyilatkozik, amíg a tisztiorvosi szolgálat eljárása véget nem ér, azaz nincs még befejezett hatósági eljárás az ügyben. Ábrahám László egyébként a kártérítési kérelemmel egyidőben az ÁNTSZ-nek is levelet írt, és kérte a szervezetet, hogy értesítsék majd őt a vizsgálatuk végeredményéről.

Az [origo] megkereste a Versyst. A klinika arra hivatkozik, hogy szerintük Ábrahám László az ÁNTSZ-nél már tett panaszt az ügyben, de azt a tisztiorvosi szolgálat megalapozatlanság miatt elutasította. Ábrahám szerint ez nem igaz, ő semmilyen választ nem kapott még az ÁNTSZ-től. A klinika lapunknak küldött válaszában azt is írta, hogy a megfelelő érvényes és hatályos működési engedélyek birtokában, teljes mértékben jogszerűen, a szakmai előírásokat és protokollokat szigorúan betartva működnek. Ezután arra kértük a klinikát, hogy küldjék el az említett módszerre szóló engedélyük másolatát, erre azonban több mint egy hete nem érkezett válasz.

Szintén válaszlevelében közölte a Versys, hogy a nőn végzett korábbi sikertelen kezelések önmagukban is indokolták az elvégzett szűrést, és a vizsgált embriókból csak kettő nem mutatott kromoszóma számbeli elváltozást, azaz indokolt is volt az eljárás alkalmazása.

A módszer alkalmazásával kapcsolatos vitákról az [origo] több cikkben is beszámolt, ezeket itt és itt olvashatja.