Járvány tört ki egy pilisszentlászlói iskolában

Vágólapra másolva!
Szamárköhögést kapott több felnőtt és gyerek egy pilisszentlászlói iskolában. Az igazgató a Hír24.hu-nak tagadta a járvány tényét, pedig egy héttel korábban levelet írt róla a szülőknek.
Vágólapra másolva!

A szamárköhögés nevű betegséget észlelték gyerekeknél és felnőtteknél a pilisszentlászlói Waldorf Iskolában - írta az Hír24.hu. Az ÁNTSZ két beteg tanárnőről és egy diákról tud, de feltételezhető, hogy vannak további betegek.

Az iskolaigazgató a lapnak tagadta, hogy tudna a járványról, de ekkor már minimum egy hete tudnia kellett róla, mivel május 3-án írt egy levelet a szülőknek, amelyben arról tájékoztatta őket, hogy három kollégánál és egyikük családtagjánál kimutatták a szamárköhögés kórokozóját. Az ÁNTSZ megerősítette, hogy járvány van az iskolában.

A lap azt írta, a betegség cseppfertőzéssel terjed, ha a beteg ráköhög az egészségesre, akkor 80-100 százalékos valószínűsséggel meg is fertőzte. Egy-két hetes lappangási idő után jönnek elő a tünetek, innentől már ő is fertőzőképes. 1954-ben kötelezővé tették a betegség elleni védőoltást, de a lap szerint vannak, akik nem adatják be a gyereküknek.