Hat fogyatékos intézet zárhat be végleg

pszichiátria, 
Egy beteg sétál a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának folyosóján, Kiskunhalason
Vágólapra másolva!
Legalább hat vidéki fogyatékos otthon zárhatja be a kapuit hamarosan, ezzel megszűnhet a bennük összezsúfolt fogyatékosok évtizedek óta változatlan elszigeteltsége. Több száz fogyatékos az ép emberek közé, lakásokba vagy lakóotthonokba költözhet az EU pénzén. A pályázat kiírására éveket kellett várni.
Vágólapra másolva!

Magyarországon nagyjából 16 ezer fogyatékos ember, és 8 ezer pszichiátriai beteg él bentlakásos intézményben. Egy intézményben átlagosan 130 ember lakik együtt, de van olyan pszichiátriai intézet is, ahol több mint 700-an zsúfolódnak össze. Többségük itt éli le szinte az egész életét. (Ebben a korábbi cikkünkben részletesen olvashat arról, hogy milyen is a világtól elzárt, nagy létszámú intézetekbe kényszerített fogyatékosok élete, és miért jóval emberségesebb velük szemben, ha lakóotthonokban élhetnek - vagy lakásokban, mint bárki más.)

Már 1998-ban törvény született arról, hogy a fogyatékosokat csupán ellátandó betegnek tekintő, fehér köpenyes szemléletnek és a börtönökhöz hasonló elzárásnak véget kell vetni, a cél az integráció. Meghatározták, hogy a fogyatékosoknak tartós bentlakást biztosító intézményeket át kell alakítani úgy, hogy ellátásuk lehetőleg kis létszámban, és az ép emberek között történjen. A megálmodott lakóotthonokban - vagy egyszerű lakásokban - nem csak az a jó, hogy nem lakik együtt több száz fogyatékos, hanem az is, hogy városokban vannak, ahol a lakók segítséggel, de önmagukat ellátva élnek az épek közvetlen közelében. A lakók fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt, és ha tudnak, munkát vállalnak, miközben családjukhoz is közel élhetnek. A folyamatot kitagolásnak nevezték el.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor
A kiskunhalasi pszichiátriai otthon az egyik nagy tömegintézmény

Azóta viszont egészen mostanáig szinte semmilyen előrelépés történt, a tömegintézmények felszámolása nem indult be, sőt, sokat milliárdok beleölésével felújítottak. Az Európai Uniónak viszont - amely szintén egyértelműen a kitagolást támogatja - van erre a célra pénze: az EU-s strukturális alapból 2007-2013 között összesen 7 milliárd forintot lehet szétosztani. Erre már 2009-ben ki lehetett volna írni a pályázatot, de nem tisztázott okokból ez éveket csúszott. Illetve 2009-ben kiírtak egy pályázatot, de azt úgy fogalmazták meg, hogy újabb tömegintézmények épülhettek volna a pénzből: olyanok, amelyekben akár 150 fogyatékost össze lehetett volna zsúfolni. A fogyatékos szervezetek tiltakoztak, ennek hatására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség visszavonta a pályázatokat.

Tavaly végül kiírták a pályázatot, eszerint szerint a jövőben a fogyatékosok élhetnek lakásokban - legfeljebb hatan -, lakóotthonokban - legfeljebb tizenketten - vagy úgynevezett lakócentrumokban, legfeljebb ötvenen. Igaz, utóbbi a fogyatékosügyi civil szervezetek szerint továbbra is lényegében a jelenlegi tömegintézmények rendszerének fenntartását jelenti, és az EU sem támogatja az ehhez hasonlót, de legalább előrelépés a korábbi hozzáálláshoz képest.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Lakóotthonban vagy lakásban úgy élhetnek, mint bárki más
(a kép egy tapolcai lakásban készült, ahová addig intézetben lakó értelmi fogyatékos férfiak költöztek, hogy önállóan élhessenek)

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) információi szerint összesen hat benyújtott pályázat ment át a rostán, ezeket fogja elbírálni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség: ezek nyomán felszámolhatják a bélapátfalvai, a berzencei, kalocsai, mérki, szentesi fogyatékos vagy pszichiátriai otthonokat. A fejlesztések eredményeképpen összesen 13 lakást, 29 lakóotthont és 5 lakócentrumot létesítenek majd, amelyekben összesen 520 ember lakik majd. Többségük - 332 ember - lakóotthonba kerül majd. Ezeken kívül várhatóan a szakolyi fogyatékos otthont is felszámolják. A TASZ oldalán, itt elérhetők a projektek megvalósíthatósági tanulmányai.