Tönkretenné a Római-partot a mobilgát

Vágólapra másolva!
Egy szakmai értékelés szerint nem oldja meg az árvízproblémát, ráadásul tönkreteszi a part értékeit.
Vágólapra másolva!

Az engedélyező hatóságok térfelén pattog a labda, és az a legnagyobb kérdés, hogy engedélyeznek-e egy olyan műszaki tervet, amely az árvízvédelem terén ugyan a legkevésbé sem old meg semmit, de cserébe tönkreteszi a Római-parton azt, ami most még érték - veti fel a kérdést Bardóczi Sándor, az Építészfórum.hu szakmai portálon megjelent részletes elemzésében.

Bardóczi szerint téves az az állítás, amely szerint a mobilgát több tízezer lakos értékeit védené meg. A városházi terv ugyanis nem változtat a jelenlegi fővédvonalon, vagyis az árvíz elleni védekezés vonala csak megduplázódik.

A mobilgát nem nyújt teljes körű védelmet, mert a szakember szerint tartós árhullám esetén a nyomáskülönbség miatt a víz átbújik a mobilgát alatt, és ugyanúgy megjelenhet a mostani hullámtéren.

A szerző vitatja, hogy a mobilgát olcsóbb megoldás lenne, mint a jelenlegi védvonal erősítése, mert - mint megjegyzi - az utóbbira vonatkozóan "nincs forgalomban a 8 milliárd forintos bemondott összeg háttérszámításáról semmilyen alátámasztó költségbecslés, ezért ennek megalapozottsága nem vizsgálható".