A mozgássérültek is elestek a trafikoktól

Vágólapra másolva!
Összesített adatok még nincsenek, de a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége több esetről is tud, amelyben mozgássérültek elveszítették korábbi megélhetésüket a trafikpályázat miatt.
Vágólapra másolva!

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint mindenáron meg kell akadályozni, hogy megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek elveszítsék a dohánykereskedésből származó megélhetésüket - írta közleményében a szövetség, amely arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül a megváltozott munkaképességű emberek sikertelen trafikpályázatait, és - korábbi ígéretéhez híven - valóban biztosítson számukra előnyt.

A MEOSZ elvárja a kormánytól, hogy a mindenkit megillető egyenlő esélyű hozzáférés törvényi előírásának megfelelően gondoskodjon a nemzeti dohányboltok akadálymentességéről is.

A kormány a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény megalkotásakor és a koncessziós pályázat kiírásakor is hangsúlyozta, hogy a pályázatok elbírálása során előnyben részesülnek a megváltozott munkaképességű emberek, illetve az őket foglalkoztató vállalkozások. A MEOSZ jelenleg is várja a Nemzeti Dohánykereskedelemi Nonprofit Zrt.-től a megváltozott munkaképességű emberek pályázataira vonatkozó adatokat, szeretné ugyanis tudni, hogy mennyire sikerült előnyben részesíteni őket. Bár az erre vonatkozó adatok még nem érkeztek meg, néhány napvilágra került eset komoly aggodalomra ad okot - tudatta a szövetség.

Több súlyosan mozgáskorlátozott ember története is ismert, akik hosszú ideje dohánytermékek árusításából tartják fenn magukat és családjukat, ám a pályáztatás eredményeképpen most elveszítik eddigi megélhetésüket. A szövetség szerint ez megengedhetetlen, a kormánynak mindent meg kell tennie, hogy ezt megakadályozza.