Pénzbírság az apró betűs rezsicsökkentésért

Vágólapra másolva!
Két energiaszolgáltató is több milliós bírságot kapott, mert formailag nem voltak megfelelőek a számláik - írja a Magyar Nemzet. Nem volt megfelelő a részletezés és túl kicsi betűkkel írták rá a rezsicsökkentéses szöveget.
Vágólapra másolva!

Két energiaszolgáltatót is megbírságolt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, mivel formai hiányosságok merültek fel számláikon - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a jövő héten további cégeket is elmarasztalhatnak.

Az érintett szolgáltatók - az Elmű és a GDF Suez - 8, illetve 10 millió forintot fizetnek, ha a határozat jogerőre emelkedik, de összesen 11 szolgáltató számláit vizsgálják A február 19-én hatályba lépett új számlaképnek egyedül az E.ON tudott határidőre eleget tenni.

A lap szerint a jelenleg milliós nagyságrendű bírság összege az Országgyűlés által április végén elfogadott jogszabály alapján milliárdosra is nőhet, mert csekkenként 10 ezer forintos kötbér kiszabását teszi lehetővé, ha a szolgáltatók számlái nem felelnek meg az előírásoknak.

A szolgáltatók 20 napot kaptak február elején, hogy a számlákon kiemelve szerepeltessék a fizetendő összeget, feltüntessék a rezsicsökkentés mértékét, és hogy a hátoldalra tegyék a fogyasztás és az összeg részletezését. Ez utóbbi a legnagyobb feladat, de a Magyar Nemzet szerint több szolgáltató azért is kapott bírságot, mert túl kicsi betűvel, vagy nem megfelelő színalányomással írta ki a rezsicsökkentésre vonatkozó szöveget, jóllehet a vonatkozó rendeletben nem szerepel pontosan, milyen legyen a szín.