Kikérik a parlamenttől a Közgép előtt tüntetőket

2013.05.07. 15:38

Volt LMP-s képviselők mentelmi jogának felfüggesztését kéri a bíróság az Országgyűléstől. A ma már független képviselőket a Közgép jelentette fel rágalmazás miatt.

Nyolc, korábban az LMP-frakcióban ülő, jelenleg független képviselő mentelmi jogának felfüggesztése ügyében a bíróság az Országgyűléshez fordult a Közgép telephelyén tavaly nyáron tartott demonstrációval kapcsolatban - közölte kedden Futó Barnabás ügyvéd, a Közgép jogi képviselője.

Tavaly július 11-én a Közgép Haraszti úti telephelyének bejáratánál LMP-s politikusok a kerítéshez láncolták magukat, és többi között "Itt tűnik el a pénzed", "Mutyigyár", "A Közgép mindent visz", "Innen irányítják az országot" feliratú táblákkal demonstráltak.

Jávor Benedek, az LMP akkori frakcióvezetője azt mondta, akciójukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy "ma egy szűk oligarchacsoport irányítja az országot, Simicska Lajos tulajdonos és Nyerges Zsolt elnök pedig átvette az irányítást a gazdasági élet felett".

A tiltakozókat a rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértése miatt 100 ezer forint pénzbírsággal sújtotta. A Közgép azonban nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt feljelentést tett - mondta Futó Barnabás. 26 ember ellen magánvádas büntetőper indult, közülük nyolc esetében a mentelmi jog felfüggesztésére van szükség.

Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Szél Bernadett, Vágó Gábor, Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka és Szilágyi László - azóta már - független képviselők mentelmi jogáról a parlament illetékes bizottságának javaslata alapján a plenáris ülés dönt majd. (A felsoroltak közül Szél Bernadett és Vágó Gábor továbbra is az LMP tagja, a többiek kiléptek a pártból, és megalakították a Párbeszéd Magyarországért pártot.)

A Közgépről szóló cikkeinket itt olvashatja.