Ritka feladat is előkerült a matematikaérettségin

Vágólapra másolva!
Az első részben a szokatlanul sok statisztikai feladat, a második részben a gráfelmélet izzaszthatta meg a középfokon érettségizőket a matematikaérettségin kedden. A nyolc órakor kezdődött vizsgák véget értek.
Vágólapra másolva!

Mértani és számtani sorozat, koordinátageometria, szöveges feladat, gráfelmélet, valószínűségszámítás, térgeometria, egyenlet és egyenlőtlenség - ezek a témakörök szerepeltek a középszintű matematikaérettségi második részében. A feladatok között a meglepetést a gráfelmélet okozhatta, ez a témakör viszonylag ritkán szerepel a középszintű vizsgákon - írja az Eduline.hu.

Az középfokú érettségi első részében halmazelmélet, statisztika, függvény, síkgeometria, koordinátageometria, térgeometria, kombinatorika és valószínűségszámítás volt. Az Eduline szerint sokatlanul szok feladat kapcsolódott a statisztikához.

A vizsgák nyolc órakor kezdődtek, középszinten 1288 helyszínen 80 997-en, emelt szinten 85 helyszínen 4167-en érettségiztek.

A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart. A vizsgázók a két feladatlap megoldására 45, illetve 135 percet kapnak, ezen belül olyan sorrendben dolgozzák ki a feladatokat, amilyenben akarják.

Az I. feladatlapon 10-12 feladat lesz, ez az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik. A II/A rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak: a II/B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyekből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

Az emelt szintű matematikaérettségi 240 perces. Ez is két részből áll, de nincs szétbontva külön időkeret a két részre, mindenki tetszőleges sorrendben oldja meg a feladatokat. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, amelyek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. feladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll, amelyek közül négyet kell megoldani, csak ezeket értékelik.

Közép- és emelt szinten is lehet használni függvénytáblázatot, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt. Ezekről a vizsgázó gondoskodik. Az eszközöket a diákok egymás között nem cserélhetik.

Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia és német nyelven is lesz vizsgázó.