Többet várt Orbántól a Zsidó Világkongresszus

Vágólapra másolva!
A Zsidó Világkongresszus sajnálja, hogy nem határolódott el egyértelműen a szélsőjobbtól Orbán Viktor, aki beszédet mondott a szervezet budapesti közgyűlésének megnyitóján. Azt értékelték, hogy Orbán elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte az antiszemitizmust, de konkrétabb mondanivalót vártak tőle.
Vágólapra másolva!

Sajnálatát fejezte ki a Zsidó Világkongresszus (WJC), hogy Orbán Viktor "nem adott megfelelő biztosítékot arra, hogy egyértelmű választóvonalat húzott volna kormánya és a szélsőjobboldal közé" beszédében, amelyet a szervezet budapesti közgyűlésének vasárnapi megnyitóján mondott.

A WJC vasárnap késő esti közleményében nagyra értékelte a magyar kormányfő felszólalását, és hogy egyértelművé tette: az antiszemitizmust elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja. Csakhogy nem nézett szembe a probléma valódi természetével, vagyis általában az antiszemitizmus, illetve különösen a szélsőjobboldali Jobbik párt fenyegetésével. A WJC sajnálja, hogy Orbán nem reagált semmilyen közelmúltbeli rasszista, illetve antiszemita indíttatású eseményre, amely az országban történt.

Ahogy a zsidó emberek a történelem során megtanulhatták: a tettek hangosabbak minden szónál, legyen az bármilyen jó szándékú is. Továbbra is arra kérik a demokratikus erőket Magyarországon és máshol is, hogy határozottabban lépjenek fel az erősödő szélsőséges eszmékkel és az antiszemitizmussal szemben. A szervezet továbbra is figyelemmel követi a magyarországi helyzetet.

Orbán Viktor beszédében elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte az antiszemitizmust. Erről, és a megnyitóról itt olvashat bővebben.