Medvehagyma helyett halál

Egy medvehagymalevél (balra lent) és egy mérgezõ gyöngyviráglevél (jobbra fent) egymás mellett
Vágólapra másolva!
A fehérvári bokszedző gyöngyvirág leveleit sütötte bele a rántottájába, másnapra belehalt.
Vágólapra másolva!

A fehérvári bokszedző maga által szedett medvehagymát sütött a rántottájába a hétvégén, azonban néhány gyöngyviráglevél is belekerült az ételbe - írja a Feol.hu. Az ötvenéves férfi szombaton gyomorfájásra panaszkodott, de nem fordult orvoshoz, a fia vasárnap holtan talált rá.

Gömöri Gábor, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közegészségügyi osztályvezetője azt mondta a portálnak, hogy a májusi medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetők a májusi gyöngyvirággal és a kikericcsel.

Utóbbi két virág fogyasztása már kis mennyiségben is halálos lehet, ugyanis súlyosan mérgezőek. Mint korábban írtuk, az alapján lehet megkülönböztetni őket, hogy a medvehagyma virága kicsi, fehér, csillag alakú és a szár végén fejlődik. A gyöngyvirág virágai pedig harang alakúak, a szár mentén nőnek. A kikericsen tavasszal soha nincs virág, és az erdőkben élő medvehagymával ellentétben réteken, napos mezőkön található meg.

A medvehagyma balra lent és és a gyöngyvirág mérgező levele jobbra fent - további információk a gyöngyvirág felismeréséről a képre kattintva! Fotó: Magócsi Márton [origo]