Vágólapra másolva!
Egy lengyel filozófus, illetve Márai Sándor, Vörösmarty és Berzsenyi egy-egy munkájáról írhatnak esszét a középszinten érettségizők. Előtte Gósy Mária nyelvész tanulmányát kellett értelmezniük. Összesen több mint 85 ezer diák vesz részt hétfőn a magyarérettségin. 240 percük lesz, hogy megoldják a feladatokat: szövegértés, szövegírás, emelt szinten műveltségi feladatsor is vár rájuk.
Vágólapra másolva!

Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részlete, egy Márai Sándor-elbeszélés, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költemény között választhatnak a diákok, hogy esszét írjanak róla a magyarérettségin - írja az Eduline.hu. Három típusfeladat szokott lenni a középszintű magyarvizsgán: egy érvelés, egy műelemzés és egy összehasonlító elemzés. A fogalmazásra összesen 60 pontot kaphatnak a diákok, ebből a tartalom 20, a szerkezet és a felépítés 20, a nyelvi minőség szintén 20 pontot ér.

Előtte szövegértési feladatként Gósy Mária nyelvész gyermeknyelvről, az anyanyelv elsajátításáról szóló tanulmányát kapták a diákok. A szöveg alapján kilenc feladatot kellett megoldaniuk. Ez már a második alkalom, hogy nyelvészeti tanulmányt kapnak az érettségizők. 2012 októberében Keszler Borbála írásjelhasználat és nyelvi kultúra című munkájának részletét kellett értelmezniük.

Itt elolvashatja riportunkat az izguló diákokról, az érettségi végeztével pedig közzétesszük a feladatok - nem hivatalos - megoldásait. Addig is maradjanak velünk!

Reggel nyolctól a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik. Középszinten 1214 helyszínen 83 255, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák vizsgázik.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatlap kitöltésére 60 perc, a szövegalkotásra 180 perc áll a rendelkezésükre. A vizsgázók először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ezek összegyűjtése után kezdhetik meg a másiknak a megoldását - közölte a köznevelési államtitkárság.

A szövegértési feladat általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. Az elvárható terjedelem 500-1500 szó.

Az emelt szintű írásbeli 240 percig tart, nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be, és a feladatok megoldásának a sorrendjét is rájuk bízzák. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőleg 40-60 százalék.

Az írásbelik megoldásakor közép- és emelt szinten is használható helyesírási szótár, vizsgacsoportonként legalább négy példány kell legyen. A szótárról az iskola gondoskodik.

Magyarból mint idegen nyelvből középszinten 57 helyszínen 104 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

Az érettségi végeztével közzétesszük a feladatok - nem hivatalos - megoldásait. Addig is maradjanak velünk!