Magyarországra figyel a világ zsidósága

Vágólapra másolva!
Kezdődik a világkongresszus, és nem véletlenül Budapesten.
Vágólapra másolva!

A háromnapos rendezvényen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt. A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress - WJC) azért tartja idei tanácskozását Budapesten, mert a magyarországi zsidósággal való szolidaritást szeretnék kifejezni vele.

Álláspontjuk szerint a közelmúltban Magyarországon és más országokban is drámaian emelkedett az antiszemita és rasszista megnyilvánulások száma, és ez aggodalmat váltott ki a zsidó emberek körében - írja az MTI.

Az esemény ellen fellépve a Jobbik antiszemita megmozdulást szervezett, amely a nemzetközi sajtó érdeklődését is felkeltette.

A rendezvény nyitónapján beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, felszólal Szilván Salom izraeli energia- és vízügyi miniszter, valamint Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke is.

A hétfői programot Guido Westerwelle német külügyminiszter nyitja meg, majd a WJC tisztségviselői számolnak be tevékenységükről, a küldöttek tisztújítást is tartanak. Ugyancsak hétfőn a közel-keleti helyzet rendezésének kilátásait vitatják meg.

Kedden a szélsőjobboldali ideológia erősödéséről lesz szó, majd a szervezet 2013-2017-es terveiről tanácskoznak. Téma lesz a szabad vallásgyakorlás is, a tanácskozásnak ebben a részében felszólal Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke.

A szervezetet 1936-ban Svájcban alapították, és a zsidó közösségek legfontosabb jogi érdekérvényesítői közé tartozik. Többek között a svájci alvó bankszámlákon lévő második világháborúban ott elhelyezett zsidó vagyonok visszaszolgáltatásáért is a világkongresszus perelt, de egykor kampányolt azért is, hogy a Szovjetunióban élő zsidók Izraelbe települése könnyebb legyen.

A WJC aktív volt Kurt Waldheim leleplezésében is, amikor kiderült, hogy az osztrák köztársasági elnök (később ENSZ főtitkár) eltitkolta második világháborús múltjának egyes antiszemita indíttatású részleteit.

A szervezet több mint 100 ország zsidó közösségét képviseli, elnöke Ronald S. Lauder, aki a budapesti közgyűlés záróbeszédét tartja majd.