Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság példátlan gyorsasággal tűzte napirendre az ombudsman indítványát, amely az alaptörvény negyedik módosításának a vizsgálatára irányul. Szabó Máté szerint az alkotmány újabb módosítása közjogilag érvénytelen.
Vágólapra másolva!

Napirendre vette az Alkotmánybíróság (Ab) az ombudsman indítványát, amely az alaptörvény negyedik módosítása egyes rendelkezéseinek vizsgálatára irányul - írja a szombati Népszabadság. A lap kiemeli, hogy a testület gyakorlatában eddig soha nem fordult elő, hogy a kérelem beérkezését követő két héten belül a beadványról teljes ülésen tárgyaljanak. Szabó Máté április 22-én fordult az Ab-hez, és jövő keddre a testület napirendre vette az ügyet.

Az ombudsman álláspontja szerint az alkotmány újabb módosítása közjogilag érvénytelen, amit azzal támaszt alá, hogy a tervezethez előterjesztett módosító indítványok egy részéről nem folytatott a parlament plenáris vitát. Így nem biztosítottak érdemi lehetőséget arra, hogy a képviselők érdemben kifejthessék a véleményüket, amit Szabó Máté súlyosan aggályosnak tart.

Az ombudsman ugyancsak kifogásolja, hogy az alaptörvénybe olyan rendelkezések sora került be, amelyeket korábban az Ab már alaptörvény-ellenesnek talált. E körbe tartozik a választási kampány korlátozása is: a testület ugyanis kimondta, hogy a politikai reklámok kitiltása a kereskedelmi médiumokból a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye ellen hat. Ezzel szemben a jogalkotó hasonló szabályt emelt be az alaptörvénybe - idézi fel a Népszabadság.

Az alaptörvény negyedik módosítását az Európai Bizottság is vizsgálja. A brüsszeli testület több levelet is küldött a kormánynak, amelyekben további tájékoztatást kér. Brüsszel mindhárom levélre egy hónapon belül választ vár a magyar hatóságoktól, és annak birtokában dönt majd a további lépésekről, így arról is, szükségesnek látja-e, hogy hivatalosan kötelezettségszegési eljárást indítson.