Hírünket viszi a zsidózó Jobbik

Vágólapra másolva!
Szinte minden nagy angol nyelvű lap foglalkozott a Jobbik antiszemita tüntetésével, amelyet a budapesti Zsidó Világkongresszus ellen szerveztek.
Vágólapra másolva!

A BBC online portáljának címoldalán második hírként számol be a Zsidó Világkongresszus ellen tüntető párt demonstrációjáról. Azt írják, hogy néhány száz tüntető a kormányzati tiltás ellenére is összgyűlt, hogy tiltakozzon Magyarország állítólagos zsidó felvásárlása ellen. A portál ezután a Reuters tudósítását idéze, amely szerint Vona Gábor azt mondta, hogy az izraeli gyarmatosítóknak, az úgynevezett befektetőknek egy másik országot kell választaniuk, ugyanis Magyarország nem eladó.

A cikkben ezután részletesen foglalkoznak a párt által képviselt ügyekkel és a párt botrányaival, mint például a Gyöngyösi-féle listázós kijelentés is volt. A BBC felidézi a tüntetést megelőző belpolitikai nyilatkozatokat és kormányzati intézkedéseket, köztük Orbán Viktor tiltó utasítását is.

Forrás: BBC printscreen

A világ egyik legnagyobb hírügynöksége a Reuters is tudósított a tüntetésről. Azt írják, hogy a Jobbik vezető politikusai azzal vádolták az izraelieket, hogy fel akarják vásárolni Magyarországot, amit azonban ők nem hagynak. A tüntetés előzmenyinek leírása után a Reuters idézi a Zsidó Világkongresszus szóvivőjének reakcióját is, aki azt mondta a hírügynökségnek, hogy aggasztó jelnek tartja azt, hogy ezek az emberek ilyen nyíltan beszélnek az antiszemita és anticionista ideológiájukról. A cikk ezután részletesen elemzi a Jobbik ideológiájának gyökerét, megszólaltat elemzőket és felidézi a jobbikos botrányokat.

Az amerikai Wall Street Journal mellett a brit The Telegraph is beszámolt a tüntetésről. Cikkük címében azt hangsúlyozták, hogy a kormányzati tiltás ellenére is a Jobbik megtartotta az antiszemita tüntetést, amelyről a brit lap videós riportot is közölt.