Új bírókkal dolgoznák le az ügyhátralékot

Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor szerint a bírósági ügyáthelyezések csak rövid távú megoldást jelenthetnek a bírósági ügyhátralék csökkentésére, a későbbiekben két új fővárosi bíróság, valamint új bírói státuszok csökkenthetik Budapest és környéke igazságszolgáltatásának leterheltségét.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy pénteken az Országgyűlés épületében fogadta Dean Spielmannt, az Emberi Jogok Európai Bírósága elnökét. A kormány képviselője elmondta, hogy megbeszélésükön a magyar bírósági ügyek elhúzódása kapta a legnagyobb hangsúlyt, mivel a strasbourgi bíróság "magyar ügyeinek" 75 százaléka is ehhez köthető.

Navracsics Tibor szerint a magyar kormány hosszú távon új bírói státuszok létesítésével és két új budapesti bíróság felépítésével változtatna ezen a helyzeten, ez utóbbi beruházások előkészítését már megkezdték. A tervezett két új intézmény egyike a Pesti Központi Kerületi Bíróság terheit csökkentené, a másik a budapesti agglomeráció ügyeit gyorsítaná - fűzte hozzá.

Budapest és környékének bíróságai ugyanakkor jelenleg annyira leterheltek, hogy néhány évig szükség van az ügyek áthelyezésére is - hangsúlyozta a miniszter. Mint hozzátette: közel állnak ahhoz, hogy ennek részleteiről az Európai Unióval és az Országos Bírósági Hivatallal is megállapodjanak. A tárcavezető elmondta, az európai emberi jogi bíróság általában kártérítést ítél azoknak a magyaroknak, akik elhúzódó bírósági ügyeik miatt élnek panasszal Strasbourgban, emiatt pedig a magyar államnak összesen csaknem egymilliárd forintot kellett fizetnie az elmúlt tíz évben.

Navracsics megemlítette, hogy a közelmúltban magukat is bűnösnek valló gyanúsítottakat kellett szabadlábra helyezni előzetes letartóztatásukból, mivel a törvényes határidő előtt nem született meg az elsőfokú bírósági ítélet az igazságszolgáltatás leterheltsége miatt. Kiemelte, hogy az ügyáthelyezésre ebből a szempontból a jogbiztonság és -stabilitás miatt is szükség van. Navracsics Tibor az üggyel kapcsolatban tájékoztatást kért az OBH elnökétől, várható-e más eljárásokban is a gyanúsítottak szabadlábra helyezése az ítéletek elhúzódása miatt, valamint nevezze meg az ügyelhúzódás okait, és tegyen javaslatokat megszüntetésükre.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnöke a magyar igazságügy-miniszterrel folytatott tárgyalását követően rövid annyit nyilatkozott, örül, hogy a demokrácia, a jogállam és az emberi jogok biztosítását képviselve a magyar igazságszolgáltatás valamennyi fontos szereplőjével találkozhat.