Orbán: Mindegy, hogy jobb- vagy baloldali a trafikos

Orbán Viktor rádióinterjúja 2013. május 3-án
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint népegészségügyi okokból államosították a dohánykereskedelmet, de az is a célok között van, hogy a multinacionális cégek profitját magyar vállalkozásokhoz jutassák. A miniszterelnök szerint neki mindegy, hogy ez a profit jobb- vagy baloldali trafikoshoz kerül, és megígérte, nem hagyják, hogy a pályázaton vesztes, de korábban főállású trafikosok elveszítsék a megélhetésűket.
Vágólapra másolva!

"Magyarországon évente meghal 35 ezer ember a dohányzás miatt" - indokolta Orbán Viktor, hogy miért monopolizálta az állam a dohánykereskedelmet. A miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta, korábban 45 ezer helyen lehetett cigarettát venni, most már csak ötezer helyen lehet majd.

Orbán szerint nem lehet különbséget tenni jobb- és baloldali trafikos között, a kormány célja ugyanis az, hogy a dohánykereskedelemből származó profit a multinacionális cégektől átkerüljön a haza kis- és középvállalkozásokhoz, és ebből a szempontból szerinte mindegy, hogy a haszon jobb- vagy baloldali trafikoshoz kerül-e.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjúja közben Forrás: MTI/Soós Lajos

A miniszterelnök azt mondta, hogy az információs törvény módosításának, amely korlátozza a közadat-igényléseket, semmi köze a trafikokhoz. Azt mondta, hogy a trafikpályázatok a később megkötendő koncessziós szerződések részét fogják képezni, és nyilvánossá fogják tenni őket.

Megengedhetetlen, hogy azok, akik korábban főállásban trafikot működtettek, elveszítsék a megélhetésüket - mondta Orbán, hozzátéve, hogy keresik a megoldást arra, mi legyen azokkal a trafikosokkal, akik nem nyertek a mostani pályázaton.

Vérlázítónak nevezte a lassú bírósági eljárást

A miniszterelnök az interjúban újra elmondta, hogy szerinte meg kell szüntetni a túlzottdeficit-eljárást Magyarország ellen, mivel a kitűzött hiánycélt sikerült teljesíteni. Az eljárás megszüntetéséről vagy fenntartásáról pénteken hozza nyilvánosságra döntését az Európai Bizottság.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy az EB elnöke kritizálta az Országos Bírósági Hivatal ügyáthelyezési jogát. Orbán szerint azonban hasonló a gyakorlat Hollandiában is, ráadásul egy közelmúltban történt eset miatt is gyorsítani kell a bírósági munkát. A konkrét példa azoknak a gyilkossággal is vádolt ároktői férfiaknak a kiengedése volt, akik azért szabadulhattak ki az előzetes letartóztatásból, mert elhúzódott a bírósági eljárás (erről bővebben itt olvashat). Orbán vérlázítónak nevezte, hogy a bíróság nem tudott időben ítéletet hozni az ügyben, és azt mondta, felkérte az igazságügy-minisztert, indítson vizsgálatot.

Orbán kommunistaszagot érez

Orbán a Portik-Laborc találkozókról beszélve azt mondta, kiderült, hogy ott nem a levegőbe beszéltek, ugyanis Kósa Lajos debreceni polgármester egy ehhez kapcsolódó politikai merénylet áldozata lett (erről itt olvashat). "Ennek a dolognak kommunistaszaga van" - mondta. Szerinte jelenleg arra kell válaszokat kapni, hogy ki adott megbízást a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjének, hogy találkozzon az ismert bűnözővel, másrészt, hogy milyen tisztek vettek részt az akcióban, és kinek az utasítására.