Orbán felszólította Pintért, hogy akadályozza meg az anticionista rendezvényt

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak tartja a szombati anticionista tüntetés engedélyezését Orbán Viktor. A miniszterelnök azt szeretné, ha a Legfelsőbb Bíróság megvizsgálná a bíróság engedélyező ítéletét, Pintér Sándor pedig minden eszközzel akadályozza meg a szerinte alkotmányellenes rendezvényt. Orbán a közleményében a Legfelsőbb Bíróságot szólította meg, aminek a neve már Kúria.
Vágólapra másolva!

"A bíróság mai döntését a szombati anticionista tüntetés engedélyezéséről elfogadhatatlannak tartom" - közölte Orbán Viktor, miután a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteki ítéletével felülbírálta a rendezvényt betiltó rendőrségi döntést. Szombatra, a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész "antibolsevista és anticionista népgyűlést" szervezett. A rendezvényt a budapesti rendőrfőkapitány április 29-én megtiltotta, többek között arra hivatkozva, hogy a rendezvény időpontja és célja provokatív. Ezt a döntést bírálta felül a bíróság mai döntése.

"Bármely köntösbe is bújtatott, nyilvánvalóan antiszemita szándékú rendezvénynek, a jogállam kijátszásának Magyarországon nincs helye" - áll az Orbán Viktor által kiadott közleményben. A miniszterelnök szerint a rendezvény nem fér össze a magyar emberek értékrendjével, az alkotmány betűjével és szellemével.

A közleményben Orbán Viktor utasította a Legfelsőbb Bíróság elnökét, hogy vizsgálja meg a rendelkezésre álló jogi eszközöket. Pintér Sándor belügyminisztert pedig a rendezvény megakadályozására szólította fel a miniszterelnök. Orbán tévesen fordult a Legfelsőbb Bírósághoz, miután a szervezet neve már Kúria.

Orbán Viktor korábban hasonlóan lépett fel az Élet menete holokaszt-megemlékezéssel azonos időpontra szervezett Adj gáz című rendezvénnyel szemben is. Akkor a szocialista Steiner Pál felszólalására reagálva szólította fel a miniszterelnök Pintért, hogy a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének rendezvényét akadályozza meg.