Börtön vár a győri sikkasztókra

Vágólapra másolva!
A Győri Ítélőtábla első fokon két év börtönbüntetésre ítélte a győri egyházmegye volt főszámvevőjét, három egykori beosztottját és a sikkasztási ügyben érintett könyvelőt.
Vágólapra másolva!

Tóth György egykori főszámvevőt társtettesként, folytatólagosan, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás, míg Herold Lászlónét társtettesként, folytatólagosan, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és orgazdaság miatt mondták ki bűnösnek. A volt könyvelő büntetése felének letöltése után feltételesen szabadlábra bocsátható. A volt főszámvevőnek 16,7, a könyvelőnek 38,3 millió forintot kell megfizetnie a győri egyházmegyének.

Íratlan szabályokra hivatkozott a védelem

A volt főszámvevő jogi képviselője azt hangoztatta: a férfi mindvégig íratlan szabályok alapján volt kénytelen eljárni a munkája során, miközben a győri megyés püspök nem irányította, ellenőrizte a tevékenységét. A másodrendű vádlott védője bizonyítottság hiányában kérte a védence felmentését, mondván, a nő mindvégig abban a tudatban volt a főszámvevő közlése alapján, hogy a püspök jóváhagyta az általa megtett utalásokat. A bizalmi elvre és a felügyelet hiányára az ügyész is kitért a tárgyalás során.

Pápai Lajos megyés püspök 2010 nyarán tett feljelentést, miután az egyházmegye gazdálkodási és pénzügyi ellenőrzése során komoly hiányra derült fény. A mai tárgyaláson elhangzottak szerint 497 millió forint volt az elkövetési érték, ám ez 55 millió forint kivételével megtérült.