Betiltották az anticionista tüntetést

Vágólapra másolva!
A budapesti rendőrfőkapitány szerint az alkotmányba ütköző a szombatra a Vértanúk terére tervezett anticionista tüntetés, ezért betiltotta azt.
Vágólapra másolva!

Budapest rendőrfőkapitánya az alaptörvényre hivatkozva megtiltotta a budapesti Vértanúk terére szombatra bejelentett, egyértelműen antiszemita és rasszista rendezvény megtartását - közölte a Belügyminisztérium pénteken. A közlemény szerint a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény - az Alaptörvénynél alacsonyabb szintű jogszabály - rendelkezéseinek alkalmazásával hatályon kívül helyezte a tiltó határozatot.

Szombatra, a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész "antibolsevista és anticionista népgyűlést" szervezett. A rendezvényt a budapesti rendőrfőkapitány április 29-én megtiltotta, többek között arra hivatkozva, hogy a rendezvény időpontja és célja provokatív. Pénteken azonban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság engedélyezte a gyűlést. Orbán Viktor a döntés után a Kúriát és Belügyminisztériumot arra kérte, vizsgálják meg, mit lehet tenni a rendezvény megtartása ellen.

A belügyminisztérium közleménye szerint a tárca - a jogállami normáknak megfelelően - tudomásul veszi és betartja a bíróság döntését. Ugyanakkor, álláspontját fenntartva, minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza a rendezvény megtartását.