Péterfalvi is kíváncsi a trafikpályázatokra

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint nyilvánosságra kell hozni a trafikpályázatokról szóló döntések részleteit. Az indoklás szerint a nyertes pályázatok elfogadásának részletes indokairól, a döntésről emlékeztetőt kell készíteni, ez a dokumentum és maguk a szerződések is nyilvánosak az aláírásuk után.
Vágólapra másolva!

Nyilvános adatnak minősülnek a trafikpályázatról szóló döntések, egészen pontosan az azokról készült írásos emlékeztető, közölte a K-Monitornak írt válaszlevelében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). A Péterfalvi Attila elnök szignójával küldött dokumentum szerint ezekben az emlékeztetőkben egyebek mellett ott kell legyen a beérkezett pályázatok adatainak összefoglalója és a legkedvezőbb pályázat elfogadásának részletes indokai.

A levél szerint az emlékeztető minden eleme, "az ily módon közérdékből nyilvános személyes adattá minősített személyes adatok is bárki számára megismerhetőek, így a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. köteles az adatigénylő által meghatározott módon teljesíteni az adatigénylést". Ezeket az adatokat a honlapon is közzé kell tenni.

A NAIH felhívja a figyelmet arra is, hogy nem hivatkozhat ilyen esetekben üzleti titokra az adatgazda. Nyilvánosak a vesztes pályázatok ugyanilyen adatai és maguk a koncessziós szerződések is, írja a hatóság, hozzátéve, hogy az információszabadságról szóló törvény módosítása nem érinti ezt az álláspontot, illetve, hogy az adatokat a szerződések aláírása után kell nyilvánosságra hozni.

A K-Monitor az [origo]-val, a Társaság a Szabadságjogokérttal, a Transparency Internationallel, az Átlátszóval, az Indexszel és a hvg.hu-val fordult közös adatigényléssel a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-hez és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, hogy a pályázatokat, a döntések indokait részletesen megismerhesse.