Elmebeteg, de nem beszámíthatatlan a kulcsi családirtó

Vágólapra másolva!
Befejeződött az egy éve tartó nyomozás a kulcsi családirtás ügyében. Az elmeorvos szakértők szerint a családját tervszerűen lemészároló H. Csanádnak tudathasadásos elmezavara van, de az nem bizonyítható, hogy a bűncselekmény idején teljes kontrollvesztést okozó elmezavara volt, az állapota pedig nem akadályozza abban, hogy felmérje a tettei súlyát. A rendőrség vádemelési javaslattal küldte meg a nyomozás iratait az ügyészségnek.
Vágólapra másolva!

Lezárult az egy éve tartó nyomozás a kulcsi családirtó ügyben, a rendőrség vádemelési javaslattal megküldte a Fejér Megyei Főügyészségnek az előre kitervelten, különös kegyetlenséggel több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt H. Csanád Jutas ellen lefolytatott nyomozás iratait - közölte a megyei rendőr-főkapitányság.

Fotó: Mudra László [origo]
Elfogása után beültetik H. Csanádot a TEK autójába

2012. április 06-án családi tragédia történt Kulcson. Egy háromszintes családi házban négyen meghaltak és hárman súlyosan megsérültek. Már az elsődleges adatok alapján kiderült, hogy a bűncselekmények elkövetésével az egyik családtag, a 23 éves H. Csanád Jutas megalapozottan gyanúsítható. A férfit rövid időn belül a helyszín közelében elfogták a TEK Műveleti Főosztály tagjai. (A gyilkosságról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya négy rendbeli befejezett, míg három rendbeli kísérleti szakban maradt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként H. Csanádot, aki részletes, beismerő vallomást tett. Azt mondta, hogy démoni megszállottság hatása alatt cselekedett, az volt a célja, hogy megszabaduljon családtagjaitól. Cselekményét úgy akarta végrehajtani, hogy családtagjait elkülöníti egymástól, és egyesével végez velük. H. Csanád a vallomását a helyszíni kihallgatás során megerősítette. A vallomását alátámasztották a holttestek boncolásáról készült jegyzőkönyvek, szakértői vélemények.

Mivel a vallomásában démoni megszállottságot említett, elmeorvos szakértő is megvizsgálta H. Csanádot. Az igazságügyi pszichiáter szakértő és igazságügyi orvos szakértő azt állapította meg, hogy H. Csanád Jutas tudathasadásos elmezavarban szenved. Ezen betegsége a cselekmény időpontjában is fennállt, kóros elmeállapota miatt kizárta, hogy cselekménye következményeit felismerje, illetve, hogy a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

Az elmeorvosi szakvélemény alapján ezért ügyészi indítványra a Székesfehérvári Járásbíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatásának megszüntetését, és egyben ideiglenes kényszergyógykezelését az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. Mivel a férfi a büntetőeljárás során higgadtan viselkedett, nem látszott zavarodottnak, újra megvizsgálták. Az igazságügyi pszichiáter szakértő, az igazságügyi orvos szakértő, valamint az általuk bevont igazságügyi pszichológus szakértő megállapította, hogy egyértelműen nem bizonyítható, hogy a gyanúsítottnál a bűncselekmény idején - teljes realitáskontroll-vesztést okozó - elmezavar állt fenn. A gyanúsított kóros elmeállapota nem tette képtelenné cselekményei következményeinek felismerésére vagy a felismerésnek megfelelő cselekvésre.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya pontosan egy év alatt befejezte az ügyben a nyomozást, és H. Csanád Jutas ellen előre kitervelten, különös kegyetlenséggel több emberen elkövetett emberölés bűntett miatt lefolytatott nyomozás iratait vádemelési javaslattal megküldte a Fejér Megyei Főügyészségnek.

A gyilkosságról szóló összes cikkünket megtalálja ezen a linken.