Újjáalakulna az LMP-frakció

Vágólapra másolva!
Frakciót alakítana az LMP. A párt ezt csütörtökön jelentette be. Ugyanarra az alkotmánybírósági határozatra hivatkoztak, amelyikben a múlt héten elutasították a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció beadványát.
Vágólapra másolva!

Újjáalakítja frakcióját az LMP. Erről sajtótájékoztatón számolt be Schiffer András, a párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és helyettese, Szél Bernadett csütörtökön. Szándékukat csütörtökön be is jelentették Kövér László házelnöknek.

A párt ugyanarra a múlt heti alkotmánybírósági határozatra hivatkozott, amely kimondta, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció frakcióalakítási jogra vonatkozó beadványa jogalap nélküli.

Az alkotmánybíróság ugyanis döntésének indoklásban azt írja, azokat a pártokat, amelyek választáson elérték az 5 százalékos küszöböt, "mindenképpen megilleti a képviselőcsoport létrehozásának joga. Az ilyen támogatottsággal rendelkező pártokhoz tartozó képviselők nem foszthatók meg attól a joguktól, hogy pártjuk frakcióját az Országgyűlésben létrehozzák és fenntartsák, akkor sem, ha az Országgyűlés a Házszabályban - más képviselők frakcióalakítási joga vonatkozásában, az Országgyűlés szervezetalakítási szabadságával élve - hatékonysági szempontok miatt a képviselőcsoport alakításához magasabb létszámot határozna meg".

Schiffer András azt mondta, fel vannak készülve arra, hogy Kövér László elutasítja a kérésüket. Ebben az esetben alkotmányjogi panasszal élnek az AB felé.

Az LMP frakciója február elején szűnt meg, miután a 15 fős frakcióból nyolcan kiléptek.