Kezdődik az érettségi időszak

Vágólapra másolva!
A nemzetiségi nyelv- és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken a 2012/2013-as tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka.
Vágólapra másolva!

Több mint 133 ezren tesznek legalább egy tárgyból valamilyen érettségi vizsgát - mondta Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára. Május 3-a és június 28-a között a középiskolákban, a húsz kormányhivatal szervezésében, 1225 vizsgahelyszínen zajlanak majd az érettségi vizsgák.

Az érettségizők közül 84 588 végzős középiskolás úgynevezett rendes érettségit tesz, ám a vizsgarendszer lehetőségeinek köszönhetően összesen 133 225-en érettségiznek valamelyik tárgyból. Lehetőség van például egy-egy tárgyból korábban, a rendes érettségi előtt vagy akár évekkel később, ismételten vizsgázni.

A vizsgák 3526 érettségi vizsgabizottság előtt zajlanak majd, mondta Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal (OH) közoktatási elnökhelyettese. A diákok mindösszesen 452 250 vizsgát tesznek le, ebből 413 450 középszintű, a többi 38 800 emelt szintű vizsga. Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 5 százalékkal nőtt. Emelt szintű vizsga csak azokból a tárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők. Először lehet emelt szinten érettségizni a katonai alapismeretek vizsgatárgyból, amellyel 13 diák élt.

A vizsgaszervezés a 2005 őszén bevezetett szakmai és biztonsági eljárásrend szerint folyt, mondta Pósfai. Változás ugyanakkor az első hat évhez képest, hogy az OH megszűnt regionális igazgatóságainak korábbi feladatait a vizsgák helyi szervezésében 2011 óta a megyei, fővárosi kormányhivatalok látják el. Ebben az évben már a járási hivatalok is szerepet kaptak ebben: ott őrzik, majd adják ki például a feladatlapokat.


Menetrend

Május 6-án magyar nyelv és irodalom.
Május 7-én matematika.
Május 8-án történelem.
Május 9-én angol.
Május 10-én német.
Május 13-án latin és héber.
Május 14-én biológia.
Május 15-én kémia és földrajz.
Május 16-án fizika és rajz.
Május 17-én spanyol.
Május 21-én informatika.

Az írásbeli vizsgák május 3-a és május 27-e között zajlanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 6-a és június 13-a, a középszintű szóbeli vizsgák pedig június 17-e és 28-a között lesznek.