Pénteken jön a jég és a szélvihar

Vágólapra másolva!
Két megye kivételével az ország minden pontján kialakulhatnak heves zivatarok csütörtökön este. Pénteken még viharosabbá válik az idő.
Vágólapra másolva!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) is arra figyelmeztetett csütörtök délután, hogy egyes helyeken veszélyes időjárási jelenségekre, heves zivatarokra és felhőszakadásra kell számítani. Azt kérték, hogy mindenki kövesse figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat és a hatóságok jelzéseit. A meteorológiai szolgálat hat megye - Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém, Tolna - egyes kistérségeire másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki a heves zivatar veszélye miatt. Helyenként jégeső és szélvihar is előfordulhat.

Emellett több más térségben elsőfokú riasztás van érvényben. Ez pedig azt jelenti, hogy már a következő órákban számítani kell heves zivatarokra, amelyeket nagy erejű szél és jég kísérhet, rövid idő alatt pedig jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Az Országos Meteorológia Szolgálat az eddig kiadott veszélyjelzések mellett mind a várható heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt egyre több térségre - köztük a főváros területére is - ad ki újabb riasztásokat.

A csütörtök éjfélig szóló veszélyjelzésben - Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével - az összes megyében első- vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben, így egyre többfelé lehet számítani heves zivatarra, illetve felhőszakadásra. A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: eleinte a Dunántúl középső és keleti részén, majd késő este, illetve éjjel már másutt is kialakul zivatar.

Péntek napközben és este nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felében lehet dörgés, villámlás. Néhol - főként a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza-közén - heves zivatar is valószínű, amelyet óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szélroham, valamint nagyobb méretű jég kísérhet. Ezen felül helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű, 20-40 milliméternyi, kis valószínűséggel akár ennél több is csapadék hullhat - írták.