Orbánékat háromszor figyelmeztették

2013.05.02. 14:03

Három levelet is küldött az Európai Bizottság a magyar kormánynak az elmúlt hetekben a német Die Welt szerint. Az EB-nek nem tetszik a negyedik alkotmánymódosítás.

A Die Welt című német lap csütörtöki számában megjelent értesülés szerint az Európai Bizottság (EB) a napokban három figyelmeztető levelet küld a magyar kormánynak a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatban.

A német lap uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva írta azt, hogy a brüsszeli bizottság a levelekben felszólítja a kormányt, hogy készítsen jogi elemzést az alaptörvény módosításáról, és változtassa meg a kifogásolt törvényeket. A bizottság a lap szerint az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezési jogkörével és az esetleges uniós bírságok fedezése céljából kivetendő adóval összefüggésben támasztott ellenvetést, és kifogásolta azt, hogy politikai hirdetéseket csak a közszolgálati médiában lehet közzétenni a választási kampányok idején.

A Die Welt egy másik, a lap online kiadásában megjelent cikkben is beszámolt értesüléséről, "egy kötelezettségszegési eljárás keretében" tett első lépésnek nevezve, hogy az Európai Bizottság figyelmeztető leveleket küld Budapestre.