Szakítanak a kormánnyal a korrupcióellenes szervezetek

Vágólapra másolva!
Kilépnek az Igazságügyi Minisztérium által szervezett korrupcióellenes munkacsoportból a különböző, korrupció ellen küzdő szervezetek a Transparency Internationaltől kezdve az Átlátszó.hu-ig. Az ok az információs szabadságról szóló törvény módosítása, amelynek révén a kormány eldughatja a közérdekű adatokat. A minisztérium sajnálkozik.
Vágólapra másolva!

Egyoldalúan beszüntette ez együttműködést a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal (KIM) a Budapest Intézet, a K-monitor, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International és az Átlátszó.hu. A lépésről az információszabadságról szóló törvény kedden elfogadott módosítása után döntöttek, amelynek értelmében a kormány korlátozhatja a közérdekű adatok megismerését.

"A kormány vezetői részéről nincs valódi szándék a korrupció visszaszorítására" - írták közös levelükben (pdf) Navracsics Tibor igazságügyi miniszternek. Emiatt úgy döntöttek, hogy együttműködésükkel nem fogják a kormány "korrupció elleni látszattevékenységét" legitimálni. Azt is írták, hogy a törvény ellentmond az alapvető erkölcsi normáknak, a KIM által koordinált antikorrupciós kormányprogram alapelveinek, és megsérti a demokrácia alapelveit is. A kormánypártok a törvénnyel megsértették az átláthatóság és a nyílt kormányzás elveit - állapították meg.

A törvény miatt tiltakozást tett közzé a Főszerkesztők Fóruma is. Ők azt írják, nagy visszalépés és a nyilvánosság súlyos korlátozása történt a sietve végrehajtott módosítással. A Főszerkesztők Fóruma szerint "nyilvánvaló, hogy elsősorban a sajtó közpénzek felhasználását ellenőrző funkcióját kívánja a törvény korlátozni".

A KIM közleményben tudatta, hogy sajnálja a civilek lépését. Szerintük a parlamenti döntés "témájában nem érinti és nem is változtatja meg a KIM elkötelezettségét a korrupcióval szembeni küzdelemben".