Mesterházy kétharmados győzelemben bízik

Vágólapra másolva!
A bizonytalan és rejtőzködő szavazók megnyerése kell a Fidesz legyőzéséhez - vallja Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke hol az ellenzéki erők közötti összefogásról beszélt a Magyar Nemzetnek és a Népszavának adott interjújában, hol pedig a pártok közötti versengésről és pártja meghatározó szerepéről szólt. Bajnai Gordon intézkedései közül az ingatlanadót kritizálta, a rezsicsökkentést máshogy csinálná, mint Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

A bizonytalan és a ma még rejtőzködő, baloldali értékrendű szavazók meggyőzését tűzte ki célul az MSZP a következő választásokra - mondta Mesterházy Attila, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek és a Népszavának adott interjújában.

A szocialista politikus a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy hisznek az ellenzéki együttműködésben, mert csak így lehet elérni, hogy egyetlen kormányváltó voks se vesszen el. Az interjú más részében viszont elismerte, hogy ha nem is előválasztás zajlik az ellenzéki erők között most, de egészséges versengés van azért, hogy mindenki maximalizálni tudja támogatói számát. Az MSZP-t a baloldal meghatározó erejeként írta le, mert, mint fogalmazott, az MSZP a legnagyobb, legerősebb, legszervezettebb ellenzéki párt, amely a parlamenti frakcióját is meg tudta őrizni.

Szavai szerint valamikor ősszel kell dönteniük a jelöltekről és a listáról. Mesterházy Attila a Népszavának is azt nyilatkozta a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014-gyel kötött megállapodásra utalva: a menetrend világos, először közös program kell, azután közös jelölteket, és végül közös miniszterelnök-jelöltet kell találni.

Mesterházy aláhúzta, hogy Bajnai Gordon nem egyedül volt sikeres a válságkezelésben, 2009 tavasza és 2010 tavasza között épp Mesterházy volt az MSZP frakcióvezetője, és pozíciójából adódóan ő biztosította a kormányzati döntésekhez szükséges többséget a parlamentben. "Ha a válságkezelés sikeres volt, akkor ez egy közös siker." A Bajnai-kormány egyes intézkedéseit azonban kritikával illette az MSZP elnöke, ilyen például az általános ingatlanadó (amelyet 2009 őszén fogadott el a parlament, de 2010 februárjában az Alkotmánybíróság megsemmisítette).

Az MSZP vezetője mindkét lapban jelezte: május 1. alkalmából több fontos üzenetük is van, köztük az, hogy európai, modern, nyitott Magyarországot akarnak. Terveik szerint a kis- és közepes vállalkozásokat támogatnák kiemelten, és ezen keresztül a munkahelyteremtést és a tisztességes béreket - tette hozzá. A bankadóval és a rezsicsökkentéssel egyetért a szocialisták elnöke, de másképp csinálná ezeket. A rezsicsökkentésnél például azok kapjanak segítséget vagy több segítséget, akik nem az uszodájukat fűtik - érzékeltette Mesterházy.