32-en is járhatnak egy osztályba

Vágólapra másolva!
A parlament kedden elfogadta a köznevelési törvény módosítását, amely szerint húsz százalékkal, 32-re növelhetők az osztálylétszámok. A módosítás azt is lehetővé teszi, hogy ha a mindennapos testnevelés keretében szervezett úszásoktatás feltételei nem adottak, akkor hetente egyszer legfeljebb két testnevelésórát összevonva lehet megtartani.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a parlament kedden a köznevelési törvény módosítását. Ez alapján az iskolák fenntartói engedéllyel húsz százalékkal eltérhetnek a jogszabályban meghatározott 27 fős maximális osztálylétszámtól.

A törvénybe az oktatási bizottság javaslatára bekerült volna az is, hogy ha a mindennapos testnevelés feltételei nem adottak, akkor hetente egyszer legfeljebb két testnevelésórát összevonva lehet megtartani. Ezt az utolsó pillanatban, zárószavazás előtt úgy módosította az alkotmányügyi bizottság, hogy csak akkor lehet tömbösíteni a tornaórát, ha "az úszásoktatás infrastrukturális feltételei" nem adottak az iskolában.

Változás, hogy az egyházi fenntartású iskolákban lehet kizárólag hittant tanítani, de csak akkor, ha az iskola pedagógiai programja tartalmazza a Nemzeti alaptantervben előírt követelményeket.

Kikerült viszont az előterjesztésből az, hogy az iskolákban minden tanítási napon biztosítani kell a tanulók felügyeletét, étkeztetését, illetve a sajátos nevelési igényű gyermekek egész napos felügyeletét. Ezt a tervezett rendelkezést kormánypárti és ellenzéki képviselők is a sztrájkjog korlátozásának tartották.

Michl József (KDNP) javaslatát 223 igen szavazattal, 14 nem ellenében, 7 tartózkodás mellett hagyták jóvá.