Nokiás dobozok helyett új buszok

új buszok budapesten, Orbán Viktor beszédet mond a hamarosan forgalomba álló új Mercedes-Benz Citaro autóbuszok ünnepélyes átadásán Budapesten, a Hõsök terén 2013. április 30-án
Vágólapra másolva!
Budapesten új szelek fújnak, vége a tompultságnak, pár éve még nokiás dobozokról beszéltünk, most pedig új buszokról - mondta Orbán Viktor a Mercedes Citaro típusú buszok ünnepélyes átadásakor. A kormányfő szerint a budapestiek megérdemlik, hogy az év buszának választott járművekkel utazzanak. Az első 50 buszt szerdán indítják el.
Vágólapra másolva!

Ötven új Mercedes-Benz Citaro buszt sorakoztattak fel a Hősök terén kedd reggel. Az új tömegközlekedési járművek ünnepélyes átadásán beszédet mondott Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Orbán Viktor miniszterelnök és Till Oberwörder, az EvoBus Gmbh értékesítési és vevőszolgálati igazgatója.

"Holnaptól új korszak kezdődik a budapesti közlekedésben" - ezekkel a szavakkal nyitotta meg Szűcs-Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az ünnepséget. A moderátor szerepét is betöltő Szűcs-Somlyó először Till Oberwördernek adta át a szót, aki angolul beszélt a Mercedes buszokról. Őt követte a színpadon Tarlós István, aki azzal kezdte, hogy Budapest 21. századi sikeressége érdekében a főváros együttműködésre lépett a kormánnyal. Ennek egyik oka, hogy Budapest gazdasága az ország egyik fő gazdasági motorja.

Orbán Viktor beszédet mond az új Mercedes-Benz Citaro autóbuszok ünnepélyes átadásán a Hősök terén Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Jelenleg a budapestiek 55 százaléka használ naponta tömegközlekedést, a budapesti buszok pedig évente összesen 86 millió kilométert futnak. Tarlós István nem állta meg, hogy a buszok leromlott állapota miatt ne vesse fel az előző városvezetés felelősségét, amely szerinte hagyta lepusztulni a buszokat. Mostantól azonban érezhetően javul majd a budapesti tömegközlekedés a forgalomba állított 150 új busszal - hangsúlyozta a főpolgármester.

A buszállomány életkorát tekintve Varsó, Prága és Bukarest is leelőz minket, Budapesten ugyanis jelenleg 785 darab 20 évesnél idősebb busz van. Az új buszokat a VT-Transman fogja üzemeltetni.

//videa.hu/player?v=O4tve2WBQ2EkvA7S

A főpolgármester a buszok fő jellemzői között említette, hogy a táskát és a kabátot nem fogja odacsukni az ajtó, a belső világítás LED-lámpás lesz, és az ajtónyitások miatt télen sem fog kihűlni az utastér. A buszokat három ütemben állítják forgalomba: május, június, illetve július elsején ötven-ötven darabot. A Hősök terén most az első ötven darabot sorakoztatták fel. A buszok közül 17 az ünnepség után elindult egy próbaútra Budára, majd vissza a Hősök terére.

"Nyolc évet kellett várniuk a budapestieknek az új buszokra" - kezdte beszédét Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az új buszok nem is akármilyenek: 2013-ban a szakmai zsűri az év buszának választotta, a budapestiek pedig megérdemlik, hogy ilyen járműveken utazhassanak. Tarlóshoz hasonlóan Orbán Viktor is végzett egy kis számítást, és arra jutott, hogy egymillió 917 ezer felszállás jut naponta a budapesti buszokra, amelyek egy nap alatt annyi kilométert tesznek meg, hogy azzal hétszer meg lehetne kerülni a Földet.

"Budapesten új szelek fújnak, vége a tompultságnak, pár éve még nokiás dobozokról beszéltünk, most pedig új buszokról és zenei központról" - mondta Orbán. Utalva a kormány és a főváros korábbi szembenállására úgy fogalmazott, hogy végre ugyanabba az irányba húznak a lovak. A miniszterelnök szerint Magyarország és Budapest csak együtt lehet sikeres: "Magyarország már megmutatta, hogy jobban teljesít, most Budapesten a sor". Orbán beszéde végén még méltatta Tarlóst, aki szerinte heroikus munkát végez. Beszéde végén Till Oberwörder jelképesen átadta az új buszok kulcsait Vitézy Dávidnak, a BKK vezérigazgatójának, majd jelképes ajándékként egy buszmakettet adott a főpolgármesternek, a miniszterelnöknek pedig egy Mercedes kormánykereket. Ezután a főpolgármester, a miniszterelnök és a többi vendég közösen bejárta az egyik új buszt, amelynek a vezetői székében egy női sofőr ült.