Mesterházy: Portik hazudik a pénzről

Vágólapra másolva!
Portik Tamás hazudik, amikor azt állítja, hogy MSZP-s politikusoknak vitt pénzt, viszont érthető, hogy az emberek szörnyülködnek azon, hogy egy titkosszolgálati vezető milyen stílusban beszélget egy bűnözővel, mondta Mesterházy Attila MSZP-elnök a Portik-Laborc-ügyről.
Vágólapra másolva!

A MSZP elnöke szerint senki sem tudja igazolni, hogy MSZP-s politikusok pénzt kaptak volna Portik Tamástól, azért nem, mert nem történt ilyen. Az Energol Rt. korábbi ügyvezető igazgatója maga állította azt a Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatójával folytatott 2008-as beszélgetésekor, hogy személyesen vitt pénzt MSZP-s politikusoknak. Mesterházy Attila ezt hazugságnak nevezte.

Az MSZP választmányi döntéséről szóló sajtótájékoztatón a politikus kérdésekre válaszolva arról is beszélt, hogy nem tudja megítélni, Laborc Sándor a szakmai szabályoknak megfelelően járt-e el, amikor találkozott Portikkal. Az viszont biztos - folytatta -, hogy az erről készült jegyzőkönyv "nagyon rosszul néz ki", és érthető, ha az emberek elszörnyülködnek azon, hogy a titkosszolgálatok vezetője ilyen stílusban beszélget egy bűnözővel. Még a látszata sem elfogadható annak, hogy a titkosszolgálatokat bárki pártpolitikai célokra próbálja felhasználni - jelentette ki.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal hétfőn oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető között folytatott két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre nézve terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.