Közös jelöltállításról állapodott meg Bajnai és az MSZP

Vágólapra másolva!
Választókerületenként egy közös jelöltet fog állítani az MSZP és az Együtt 2014-PM. Erről állapodott meg szombaton az MSZP választmánya és Bajnai Gordon. Szorosabbra fonják az egymás közötti kommunikációt is, de a miniszterelnök-jelöltségről nem beszéltek. Az MSZP választmánya elfogadta új stratégiáját is: az emberek megélhetési problémáira koncentrálnak a választásokig.
Vágólapra másolva!

Megállapodott az MSZP választmánya Bajnai Gordonnal, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetőjével arról, hogy a jövő évi választáson választókerületenként egy közös jelöltnek kell indulnia a Fidesszel szemben. Ezt Mesterházy Attila MSZP-elnök közölte.

Megállapodtak abban, hogy a parlamenti választásig hátralévő egy évben az MSZP és az Együtt-PM szövetség egyeztetve állít jelölteket és kampányol az időközi választásokon, valamint arról, hogy nem egymás rovására építik szervezetüket.

Bajnai Gordon elmondta: döntöttek egy "forródrót" létrehozásáról, hogy a jövőben azonnal tudjanak reagálni, ha bárki viszályt szítana a két szervezet között. A miniszterelnök-jelölés nem került szóba - válaszolta kérdésre az Együtt-PM szövetség vezetője, aki megerősítette: öthetes országjárásuk végeztével készen állnak arra, hogy programegyeztetéseket kezdjenek az MSZP-vel. A miniszterelnök-jelölés nem került szóba - válaszolta egy kérdésre Bajnai Gordon.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
A kézfogó

Arra a kérdésre, hogy az általa szorgalmazott széles ellenzéki összefogásnak a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is része lehet-e, a volt kormányfő közölte: továbbra is úgy látják, először a két legnagyobb támogatottságú pártnak kell egyezséget kötnie. Jelezte ugyanakkor, hogy a jogállamiság ügyében a DK-t is partnernek tartják, így - mint korábban közölték - a három párt közösen hoz létre egy alternatív választási bizottságot, sőt oda az LMP-t is várják.

Mesterházy Attila azt mondta, vannak ügyek, amikor a DK-val is konzultálnak, de úgy gondolják, a tárgyalások megkezdésének akkor van értelme, ha az Együtt 2014 is ott ül az asztalnál, az erős ellenzéki összefogás kulcsa ugyanis a két párt megállapodása. "Mindenki más ehhez még hozzá tud tenni, de alapvetően az a kérdés, hogy az MSZP és az Együtt 2014 hogyan tud megállapodni" - jelentette ki.

Az MSZP választmánya elfogadta új stratégiáját is. Erről Mesterházy Attila azt mondta, a ma még párt nélküli, bizonytalan választók megnyerése, a meglévő szimpatizánsok elkötelezettségének erősítése és a szocialisták üzeneteinek hatékonyabb közvetítése a célja, valamint az, hogy "a bizonytalan szavazók előtt is világossá tegyék, az ország állapotáért Orbán Viktor miniszterelnök felelős".

Hozzátette: az MSZP a következő egy évben döntően az emberek megélhetési problémáira igyekszik majd válaszokat adni. Szólt arról, hogy a választmány felhatalmazást adott az MSZP megyei elnökeinek, hogy kezdjenek tárgyalásokat "a demokratikus ellenzéki pártok helyi szervezeteivel" egyebek mellett a közös jelöltek kiválasztásáról. Az MTI kérdésére Mesterházy Attila azt mondta, az MSZP továbbra is úgy gondolja, hogy a demokratikus ellenzéknek közös listát kell állítania a jövő évi parlamenti választáson, ám erről Bajnai Gordonnal még nem váltottak szót.