Sportparkká alakítanák a Normafát

Vágólapra másolva!
A XII. kerületi önkormányzat sportparkká alakítaná a Normafát. Új sí-, bob-, és kerékpárpályák születhetnek, fejlesztenék a környék tömegközlekedését is, de ezt egyelőre gátolja, hogy a Normafa védett erdőnek számít.
Vágólapra másolva!

Budapest legnagyobb sportparkjává alakítaná a Normafát a XII. kerületi önkormányzat, ezért a képviselő testület felhatalmazta Pokorni Zoltán polgármestert, hogy vegyen részt a projekt előkészítésében.

A XII. kerületi testület tervei szerint helyreállítanák a sípályákat, új sífelvonókat építenének, bobpályát alakítanának ki, a libegő alatt kerékpárpályát építenének, valamint felújítanák a Szent Anna téren lévő játszóteret, megdupláznák a környéken lévő parkolóhelyek számát, és új tömegközlekedési lehetőségeket alakítanának ki.

A testület szerint a Normafát kiemelt időszakban naponta több tízezer ember keresi fel annak ellenére, hogy a terület nem rendelkezik a sportolást támogató infrastruktúrával. A területre a szakhatóságok védett erdőként tekintenek, miközben a főváros lakossága Budapest legnagyobb közparkjaként szeretné használni. A védett erdő státusznak köszönhetően a területen jelenleg semmilyen fejlesztés nem valósítható meg.

A testület szerint Budapest Európa szinte egyetlen fővárosa, mely rendelkezik olyan sípályával és természeti adottsággal, amely a város központjától, a metróhálózattól 10-20 percnyi utazással elérhető.

Emlékeztetnek, hogy idén januárjában miniszterelnöki megbízott került kijelölésre a fejlesztés előkészítésével kapcsolatos koordinációs feladatok ellátására. Jelenleg a projekt kiemelt beruházássá való minősítésének előkészítése folyik. A tervek szerint a feladat ellátására és lebonyolítására egy részvénytársaság alakul, a XII. kerületi önkormányzat, az állam és a Nemzeti Sportközpontok részvételével.