Megduplázott árréssel kedvezne Lázár a trafikosoknak

Vágólapra másolva!
A jelenleginél két, két és félszer magasabb árrést garantálna a dohányboltoknak Lázár János államtitkár dohánytörvényt érintő új javaslata. A javaslat értelmében fiatalkorúak egyáltalán nem léphetnének be az üzletbe, az állam pedig saját maga nyitna boltokat a trafik nélkül maradt településeken.
Vágólapra másolva!

Két, két és félszeresére növelné a dohánytermékek árrését Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár. Az Országos Kereskedelmi Szövetség már januárban jelezte, hogy a dohánytermékek nyomott, 4-5 százalékos árrése mellett veszteséges lesz a cigarettakereskedelem a kereskedőknek. A Lázár által csütörtökön a parlamentbe benyújtott, a dohánytörvényt módosító indítvány értelmében fix 10 százalékos árrést állapítanának meg, amelyet minden kiskereskedő számára kötelezőpen biztosítani kell majd a nagykereskedőknek.

A 11 oldalas javaslat több ponton is módosítja a dohánytörvényt. Például a fiatalkorúak védelme érdekében előírja a trafikosoknak, hogy fiatalkorút nem csak nem szolgálhatnak ki, de be sem engedhetnek a boltba. Sőt, ha fiatalkorú van az üzlethelyiségben, még felnőtt korú vásárló sem vehet cigit.

Ha fiatal vevő lép az üzletbe, a boltosoknak fel kell szólítaniuk, hogy mutassa fel igazolványát, hogy meggyőződhessenek róla, elég idős-e cigi venni, és ha nem az, akkor ki kell zavarniuk, ha pedig nem akar kimenni, akár rendőrt is hívhatnak rá. Amelyik boltos ezt nem tartja be, fogyasztóvédelmi bírságra számíthat. Az indoklás szerint ez azt a célt szolgálja, hogy fiatalkorúak egyáltalán ne lehessenek a bolt célközönsége.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Lázár javaslata értelmében a kormány állami tulajdonú zártkörű részvénytársaságot alapít, amely szervezi és irányítja majd a dohánytermék-kiskereskedelmet. Ennek az állami társaságnak arra is lesz lehetősége, hogy saját maga nyisson és üzemeltessen üzleteket, akár mozgóboltot is, olyan településeken, ahol megszűnt a dohánybolt, vagy nem is volt ilyen. Erre addig lesz lehetősége, amíg nem jelentkezik egy pályázó, és nem köznek vele koncessziós szerződést a bolt üzemeltetésére.

Ezzel azokon a településeken szeretnének segíteni, ahol június 1-jétől nem lehet majd cigarettát venni, mert senki nem jelentkezett arra, hogy dohányboltot nyisson. A kormány kedden hozta nyilvánosságra, hogy kik nyithatnak dohányboltot. Ide kattintva megnézheti, mely településeken nem lehet majd cigarettát venni.

A javaslatban megtiltják, hogy a nagykereskedők bármilyen előnyt - akár berendezést, akár magasabb árrést is - nyújtsanak azért cserébe, hogy az ő termékük kiemelt helyen szerepeljen a boltban, aki ezzel lebukik azt bírsággal fenyegetik.

Ezen kívül lehetőséget teremtenek arra, hogy akár 20 napos határidőre is leessen koncessziót kiírni, illetve a termékekben lévő magas adótartalom miatt a teljes rezsiköltségekkel (gáz- és villanydíjjal) csökkenthető lesz a dohányboltok nettó árbevétele.