Tízből nyolc magyarnak van mobilja

Vágólapra másolva!
A 18 évnél idősebb magyarok 78 százalékának, nagyjából 6,3 millió felnőttnek van mobiltelefonja Magyarországon, ami egy év alatt 6 százalékpontos növekedést jelez - közölte a mobiltelefon-használatról végzett kutatásának eredményét a Mediameter Kft. A legtöbben beszélgetésre, SMS-ezésre és fényképek készítésére használják a készüléket, de 27 százalék netezni is szokott a telefonján.
Vágólapra másolva!

2012 februárjában még csak a felnőttek 72 százaléka rendelkezett mobiltelefonnal, a Mediameter által mért 78 százalék tehát hat százalékpontos növekedést jelent. A kutatás 2013 első negyedévében országos reprezentatív minta alapján, 2000 felnőtt személyes megkérdezésével készült.

A közlemény szerint az átlagnál lényegesen alacsonyabb a saját mobiltelefonnal rendelkezők aránya a 60 évesnél idősebbek (59 százalék), a Kelet-Magyarországon élők (69 százalék), a községekben lakók (72 százalék) és az alapfokú végzettséggel rendelkezők (71 százalék) körében. A mobiltelefon-tulajdonosok háromnegyede (76 százalék) újonnan, saját maga vásárolta a készülékét, fele (57 százalék) pedig egy-két éven belül vásárolt mobiltelefont használ.

A mobiltulajdonosok többsége beszélgetésre, SMS-ezésre, fényképek készítésére használja a készülékét, kevesebben élnek a videofelvétel, a zenehallgatás, illetve a játék funkcióval. A felhasználók 27 százaléka használja internetezésre is a mobilját (2012-ben 26 százalék), ezen belül 13 százalék szokott e-mailezni, 11 közösségi oldalakat böngészni, és csupán 7 százalékuk olvas internetes újságcikket telefonján. Tavaly júniusban regisztrált adatok azt mutatják, hogy a mobiltulajdonosok 9-9 százaléka e-mailezett és böngészett közösségi oldalakat, illetve 5 százalékuk olvasott internetes újságcikket telefonján.

Szolgáltató alapján 2013 elején a saját tulajdonú mobilkészülékkel rendelkezők 44 százaléka a T-Mobile ügyfele volt, a Telenor és a Vodafone 27-27 százalékkal rendelkezett. A telefonmárkák közül sorrendben a Nokia, a Samsung, a Sony Ericsson és az LG a legkelendőbb, okostelefonja pedig a felnőttek több mint negyedének (28 százalék) volt 2013 elején, ami mintegy 1,7 millió okostelefon-használót jelent - tájékoztatott a társaság.