Szaktisztítást akar a felsőoktatási államtitkár

Vágólapra másolva!
Klinghammer István felsőoktatási államtitkár szerint a jövő évi felsőoktatási költségvetés az ideihez hasonló lehet, de az elosztás eltér majd az elmúlt húsz év gyakorlatától - írta a Napi Gazdaság. A kutatóegyetemek például biztosan külön elbírálásban részesülnek. Klinghammer azt is mondta, hogy szaktisztítást szeretne, amely a párhuzamosságok kiszűrését jelenti.
Vágólapra másolva!

Minden felsőoktatási intézményben tisztázni kell, hogy mire van igény. A pénz okos felhasználásához pedig "szaktisztításra", a párhuzamosságok kiszűrésére is szükség lesz - mondta a Napi Gazdaságnak Klinghammer István felsőoktatási államtitkár.

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy a szaktisztítás elbocsátást jelent-e, azt mondta, helyette szerencsésebb a fluktuáció szó használata, mert egy intézmény oktatói kara folyamatosan változik, sokan nyugdíjba mennek például, vagy új oktatók jönnek.

Klinghammer István úgy látja, hogy a következő években is folytatódik a felvételizők számának csökkenése. Szerinte a mostani 240-es felvételi ponthatár alacsony, nem "nagy kunszt" bekerülni egy egyetemre, és sokkal nehezebb bent maradni. Célnak nevezi, hogy a diplomának ismét legyen presztízse, illetve a vezető tudományegyetemek a világranglistán 200-250. helyezést érjenek el - számol be a Napi Gazdaság.