Vágólapra másolva!
Európai állatkertben 20 éve nem született vombatkölyök. Ausztrálián kívül 10 állatkertben összesen 22 vombat él, ezért is nagy dolog, hogy Budapesten a télen született egy.
Vágólapra másolva!

Szenzációnak számító szaporulatnak örülnek a Fővárosi Állat- és Növénykertben: a télen vombatkölyök született, amely az elmúlt napokban lesett ki először az anyja erszényéből. A budapesti állatkertben élő két csupaszorrú vombatnak (Vombatus ursinus), Mollynak és Wallynak született kicsinye.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Forrás: MTI/Kovács Attila

A nem mindennapi szaporulat világra szóló szenzációnak számít, hiszen Magyarország, sőt egész Kelet-Európa valamennyi állatkertje közül Budapesten sikerült először szaporítani ezeket az Ausztráliában őshonos erszényeseket. Európai állatkertben két évtizede nem született vombatkölyök, eddig mindössze tíz esetet jegyeztek fel az elmúlt száz évben a szakemberek. Ausztrálián kívül az egész világon mindössze tizenkét állatkertben összesen 22 vombat él. Ez az állat így nagyjából olyan ritka látványosságnak számít, mint az óriáspanda - közölte kedden az MTI-vel a városligeti intézmény.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Forrás: MTI/Kovács Attila

Magából a kicsiből az elmúlt hétig nem lehetett látni semmit. Azóta viszont többször sikerült megfigyelni a kölyök orrát, mancsait, sőt olyan is előfordult, amikor szinte derékig kint volt az erszényből. Mivel a csupaszorrú vombatok általában hat hónapos korukban néznek ki először az erszényből, a kölyök minden valószínűség szerint a múlt év végén születhetett.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Forrás: MTI/Kovács Attila