Csak egy tárgyalási napot hagytak ki a reformátusok a kormánnyal

Vágólapra másolva!
Nem vettek részt az egyházi törvény módosításának szerdai tárgyalásain a Magyarországi Református Egyház képviselői. Az egyház többször elküldte és el is mondta észrevételeit a kormánynak erről, miközben a tárgyalással egy időben volt saját zsinati ülésük is.
Vágólapra másolva!

Az egyházak elismerését is rendező előterjesztéssel kapcsolatos döntésüket Bölcskei Gusztáv a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke azzal indokolta, hogy a kormányzatnak többször elküldték már észrevételeiket, amelyek nem változtak. Így szerintük a parlamentnek beterjesztett javaslat nem eléggé átgondolt, ezért "félő, hogy a jogszabályban maradnak egyenlőtlenségek, ellentmondások", ami miatt nem biztos, hogy megnyugtatóan le lehet zárni ezt az ügyet - mondta Bölcskei Gusztáv.

Korábban, az MTI téves híradása alapján azt írtuk, hogy a református egyház kivonult a tárgyalásokról, de valójában csak egy napot hagytak ki, és folyamatosan egyeztetnmek kormánnyal a kérdésben.

A kormány néhány nappal ezelőtt nyújtotta be az egyházi törvény módosítására tett javaslatát, amely szerint például minden vallási közösség használhatná az egyház megnevezést. A törvénymódosítási javaslat szerint vallási közösségek Magyarországon vallási tevékenységet végző szervezetek és bevett egyházak lehetnek. A vallási tevékenységet végző szervezeteket a bíróságok jegyeznék be, míg a bevett egyházak elismerésének joga az alaptörvény felhatalmazása értelmében az Országgyűlés feladata lenne.

A bevett egyházként való elismerés kritériumai között szerepel egyebek mellett a legalább százéves nemzetközi működés, ennek hiányában pedig az, hogy az adott vallási szervezet legalább húsz éve szervezett formában, vallási közösségként működjön Magyarországon, és az ország lakosságának 0,1 százalékát elérő taglétszámmal rendelkezzen. Új feltétel lenne az alkalmasság a közösségi célok érdekében való együttműködésre is.