Visszarakjuk a cserepeket, és jöhet a következő rengés

Vágólapra másolva!
Hullott a vakolat, potyogtak a cserepek, megcsavarodtak a kémények a Heves megyei Tenken, ahol legalább háromszáz ház rongálódott meg az éjszakai rengésben. A polgármester szerint csak annak segítenek majd a helyreállításban, aki egyedül nem boldogul, a helyiek pedig már a következő rengésre készülnek.
Vágólapra másolva!

Békésen fagyiztak a tenkiek kedden délben a község központjában álló kocsma teraszán, amikor az [origo] tudósítója megérkezett, hogy megnézze, milyen károkat okozott az éjszakai földrengés a településen. Az éjfél utáni 4,8-as rengést az egész országban érezni lehetett, de központja a Heves megyei Heves közelében volt. A legtöbb bejelentés azonban a Heves szomszédságában fekvő Tenkről érkezett a katasztrófavédelemhez. Az emberek kedden a Egerről Tenkre tartó buszon is szinte csak a rengésről beszélgettek, többen aggódva, mert nem voltak otthon éjszaka, és még nem tudták, milyen károk várják őket, ha hazaérnek. "Fotózzátok le a sírköveket is, és ha van valami probléma, hívjátok a biztosítót" - mondta az egyik nő telefonon a családtagjainak.

Forrás: MTI/Komka Péter
Egy férfi a megrongálódott tetőt javítja Tenken a földrengés után

"Az első és legfontosabb, hogy szóljanak a biztosítónak" - tanácsolták az ügyintézők is a községházán sorban álló kárbejelentőknek. A rengés a hivatal faláról is lelökött úgy másfél négyzetméternyi vakolatot. "Nagy levegőt veszünk, de már túl vagyunk rajta" - mondta a polgármester, Szopkó Tamás, aki már éjjel fél egy óta talpon van. Több mint háromszáz kárbejelentést kaptak a tenkiektől, a legtöbb helyen csak kisebb károk keletkeztek - mondta a polgármester, aki szerint a településen dolgozó tűzoltók nem is fognak mindenkihez elmenni. "Azt várjuk, hogy az emberek akkor szóljanak, ha komoly probléma van, nem fogják a tűzoltók mindenki helyett visszatenni a tíz lepotyogott cserepet" - mondta. Nagy levegőt veszünk, de már túl vagyunk rajta.

Rázták, mint a szőnyeget

"Felébredtünk, és nagyon megijedtünk, azóta semmit nem aludtunk" - mondta Kócziánné Dávid Dóra, aki éjjel furcsa hangokat hallott, majd azt érezte, hogy arcába hullik a vakolat a falról. "Olyan érzés volt, mintha rázták volna a házat, mint egy szőnyeget." A rengés után kiszaladtak a házból, és sokáig vissza sem mertek menni. Amikor felocsúdtak az első ijedségből, átmentek a szomszédos Erdőtelekre, megnézni az anyukáját, de neki nem esett baja.

Forrás: MTI/Komka Péter
Hajnal József a földrengésben megrongálódott házát mutatja Tenken

Az ő házukban viszont sok vakolat lepotyogott, a falak is megrepedtek. A kárt bejelentették, de azóta még se a rendőrök, se a tűzoltók nem jártak náluk - panaszolta az asszony, aki azt mondta, addig nem akar takarítani, amíg meg nem mutatja valakinek, hogy milyen állapotok vannak a házukban.

A község egyik élelmiszerüzletének tetejéről a cserepek potyogtak le, óriási lyukat hagyva a tetőn, a kárt az egyik eladó jelentette be reggel. A tűzoltók megkérdezték, hogy kérnek-e segítséget, de ő azt mondta neki, hogy nem. "Csak a cserepeket kell visszarakni, aztán jöhet a következő földrengés" - mondta az eladó, miközben zsemléket csomagolt egy helyi néninek. A rengésre ő is felriadt, de a saját házuk nem rongálódott meg. "Azt hittem, a szomszédnál van valami, felkeltem, de aztán láttam, hogy ők is az ablakban állnak" - mondta, és hozzátette, hogy megnyugodott, nem náluk van a baj.

Már februárban is rengett

Nemcsak a vakolatok és a tetők rongálódtak meg, tudósítónk sok megrogyott kéményt is látott a településen. "Sok kéményt le kell majd bontani, mert megcsavarodtak" - mondta Barna Sándor ezermester is, aki épp a sógoránál segédkezett a károk helyreállításában. Azt mondta, szerinte ez problémás lesz, mert a településen sok embernek nincs biztosítása, mert elég nekik a csekkeket fizetni, ezért nem tudja, hogy miből fogják ezeket a kisebb károkat fizetni. "A cserepeket is nehéz kézzel visszarakni, az nem lesz egyszerű feladat, hogy ezt mindenki magának megcsinálja" - mondta.

A községben többen is arról beszéltek, hogy már februárban is éreztek egy kisebb rengést, így most félnek, hogy ezek rendszeressé válnak, és a most meggyengült házakban, tetőkben egy következő alkalommal már komolyabb károkat okoz majd a rengés.