Az ombudsman az Alkotmánybíróságon támadja az alkotmánymódosítást

Vágólapra másolva!
Szabó Máté ombudsman szerint a márciusban elfogadott, itthon és külföldön is nagy tiltakozást kiváltó alaptörvény-módosítás egyes rendelkezései kapcsán felmerül, hogy nem felelnek meg bizonyos formai, eljárási követelményeknek, ezért az Alkotmánybíróságtól kért vizsgálatot. Az AB-nek harminc napon belül határoznia kell az indítványról.
Vágólapra másolva!

Az alapvető jogok biztosa alkotmánybírósági felülvizsgálatot kezdeményezett a negyedik alaptörvény-módosítás egyes rendelkezései kapcsán - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden.

A hivatal közleményében az olvasható, hogy az alapjogi biztos szerint az április 1-jétől hatályos negyedik alaptörvény-módosítás egyes rendelkezései kapcsán felmerül, hogy azok nem felelnek meg bizonyos formai, illetve eljárási feltételeknek.

Az ombudsmani indítvány kitér arra is, hogy az alaptörvény-módosítás egyes rendelkezéseiről nem folyt plenáris vita, ami Szabó Máté álláspontja szerint súlyos eljárási hiba.

Az ombudsman által benyújtott indítványról az Alkotmánybíróságnak soron kívül, de legkésőbb harminc napon belül határoznia kell.

A parlament március elején fogadta el az alaptörvény negyedik módosítását, amely többek között érinti az Alkotmánybíróság jogköreit, a felsőoktatást, a hajléktalanokat, illetve a kampányszabályokat is. A legfontosabb változásokról ebben a cikkünkben olvashat részletesen. A módosítás miatt több tüntetés is volt Budapesten, és külföldről is sok kritikát kapott. A magyar tüntetők Áder János köztársasági elnöktől kérték, hogy ne írja alá a módosítást, de Áder János március 13-án bejelentette, hogy értelmezése és felfogása szerint nincs más lehetősége, mint hogy aláírja.