A jobboldal a céltáblájára tűzött - itt az újabb lehallgatott Laborc-Portik-beszélgetés

Vágólapra másolva!
Kétszer biztosan találkozott egymással a titkosszolgálat egykori vezetője és az olajügyek egyik főszereplője még 2008-ban, és politikusok kompromittáló ügyeiről is beszélgettek - derül ki a felvett beszélgetések jegyzőkönyveiből. Az egyik találkozó jegyzőkönyve már hétfőn nyilvánosságra került, most itt a második, amelyből például kiderül, hogy Portik személyesen vitt pénzt MSZP-s politikusoknak. Tudja meg, miről beszélgetett egymással Laborc Sándor és Portik Tamás!
Vágólapra másolva!

Laborc Sándor a bal- és a jobboldali politikusokról is információkat várt Portik Tamástól - derül ki abból a dokumentumból, amelyet az Alkotmányvédelmi Hivatal elküldött az [origo]-nak. Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója kétszer találkozott a leszámolásos bűncselekmények megrendelésével gyanúsított egykori olajvállalkozóval. A beszélgetésekről hangfelvétel készült. A második beszélgetésből, amelynek részleteit itt olvashatja, kiderült, hogy az NBH vezetője és Portik arról beszélt, hogy Portik felajánlotta a teljes együttműködését Laborcnak, mert mindent meg akart tenni, hogy az akkori baloldali kormányt segítse.

Az első találkozón, 2008. június 23-án Laborc Sándor az egyik munkatársával várta Portikot és az ismerősét egy budai étteremben, a Vadrózsában. Miután hosszabban beszélgettek az étterem remek adottságairól, és ételt is választottak, Laborc Sándor - akit G betűvel jelölnek a dokumentumban - azt mondta, nem tudja, mit várjon a beszélgetéstől, de tisztázta, hogy a bal- és a jobboldalról szóló információkra is kíváncsi.

"Én nagyon komolyan vallom, hogy mi, tekintet nélkül valakinek a színezetére, elég, hát sokan fafejűnek vagy sokan nem is tudom, minek titulálhatják ezt, de menjünk végig szisztematikusan. Szeretnénk rendet" - áll szó szerint a jegyzőkönyvben. Laborc ezután még egyszer hangsúlyozta, hogy "valakik mellettem kiálltak, valakik meg őőő, gyakorlatilag támadtak. De ez bennem és a hivatalban nem szabad, hogy bármilyen nyomot hagyjon, tehát ezt szeretném aláhúzni, tehát mi pro- és kontra megyünk előre."

A képre kattintva elolvashatja az első találkozás hangfelvételéről írt jegyzőkönyvet!

Portik - akit S betűvel jelölnek a dokumentumban - ezután elmesélte, hogy "abszolút mindig jobboldali támadásnak van kitéve", és azt feltételezték róla, hogy "rengeteg baloldali dolgot" tud. Később Portik az is kijelentette, hogy "nekünk az lenne a dolgunk, hogy erősítsük a miniszterelnök urat vagy magában legalább az MSZP-t", amire a többiek helyeseltek. Portik azt mondta, hogy valaki erőlteti, hogy "valljon színt, és hogy baloldali politikusokra és egyebekre, (...) mert ha melléjük áll, akkor "eljön nekem a Kánaán". Portik azonban ezt nem tette meg, mert nem tudta eldönteni, ki kivel van.

Pénzt vitt MSZP-seknek

Portik ezután azt mondta, hogy tud egy-két olyan dolgot, amelyet inkább majd négyszemközt beszélne meg Laborccal, aki teljesen nyitott volt erre. Portik ezután arról beszélt, hogy "ugye, a referenciámhoz kapcsolódik az, hogy nem is volt belőle nekik soha semmi problémájuk, hogy bizonyos embereknek én vittem személyesen a pénzt. MSZP-seknek, és ezt sose tudta meg senki".

Portik azt gondolta, hogy ez biztonságot ad neki, ennek ellenére azt tapasztalta, hogy "a jobboldali rendőrség az mindig céltáblájára tűzött, és mindig azt próbálja felém irányítani, hogy én vagyok a főbűnös, és engem le kell tartóztatni". Ha említett is konkrét neveket Portik, nem olvashatók a dokumentumban, mert az Alkotmányvédelmi Hivatal a titkosítás megszüntetése előtt kihúzta a neveket.

Portik kijelentette, hogy "én jól elvagyok a baloldalon továbbra is, és mindent el fogok követni, már jogi kereteken belül, hogy ez 2010-ben is így maradjon". Portik ezután felsorolta Laborcnak, hogy az internetoldalaival is tud segíteni. Portik egy olyan oldalra hivatkozott, amelynek 2 millió regisztrált tagja van, de az oldal nevét kihúzták. Laborc és Portik ezután több múltbéli eseményről beszélgettek, egy Nemzeti Nyomozó Iroda által végzett nyomozás, a móri ügy, illetve az Aranykéz utcai robbantás is szóba került, de a sok kihúzás miatt nem lehet követni, pontosan mit mondott a két férfi. Laborcék ezután hosszan elemzik az akkori médiahelyzetet, és megállapítják, hogy a jobboldal jobban kezeli a médiát, mint a baloldal, és ezen változtatni kellene.

A képre kattintva olvashatja második beszélgetés jegyzőkönyvét!

Fotó: [origo]

"Érdekes ez a figura, a Tamás gyerek"

A beszélgetés végén, miután Portikék távoztak az étteremből, Laborc és a munkatársa megbeszélte a hallottakat. "Érdekes ez a figura, a Tamás gyerek" - mondta Laborc munkatársa, mire a főigazgató úgy reagált: "ő nagyon jól tudja, hogy ha a másik oldal győz, akkor neki annyi". A munkatárs ezután azt tanácsolta Laborcnak, hogy kettesben soha ne üljön le Portikkal, legfeljebb hatszemközt, és erre Laborc helyeselt.

Az NBH-sok ezután megállapították, hogy érdemes a továbbiakban is kapcsolatban maradni Portikkal. "Amit le lehetne róla szedni, az, az aranybánya" - mondta a munkatárs, mire Laborc azt mondta: "Bele kell menni a dologba, mert bármelyik felületen annyit tud hozni, amennyit - ha a fele igaz, akkor is -, hát elég régóta nem volt ilyen patent." Laborcék ezután három nappal később a budapesti Liszt Ferenc téri Menza étteremben ismét találkoztak Portikékkal.