Mesterházy Bajnait nyaggatja

Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila nem érti, hogy miért húzza az időt Bajnai Gordon. Az MSZP elnöke szerint nincs értelme június közepéig várni, hanem meg kell kezdeni a tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attilát meglepte, hogy Bajnai Gordon nemet mondott a hétfői egyeztetésre, és az MSZP-elnök megismételte az azonnali tárgyalásokra tett múlt heti indítványát. Mesterházy Attila a honlapján megjelent közleményben úgy fogalmaz: "Az ország progresszív része megoldásra vár. Tárgyaljunk! Kezdjük holnap!"

Hangsúlyozza, hogy az MSZP már tavaly novemberben egyértelmű ajánlatot tett valamennyi ellenzéki pártnak és szervezetnek. Ez az ajánlat egy világos menetrendet vázolt. Leszögezi, hogy az MSZP egyetlen percig sem törekedett "külön csapat" létrehozására, nem kötött senkivel külön választási szövetséget, mert a legszélesebb együttműködésben hisz.

"Megítélésem szerint és, ami fontosabb, a kormányváltást akaró demokraták szerint sincs oka annak, hogy tovább húzzuk az időt, hogy tovább taktikázgassunk, és hogy további két hónapot elvesztegessünk. Az MSZP készen állt és készen áll az ellenzéki összefogásra vonatkozó tárgyalásokra" - fogalmaz.

Bajnai Gordon június 16-át jelölte meg a tárgyalások megkezdésének új időpontjaként, az MSZP elnöke azonban zárójelben megjegyzi, hogy június 16-a tragikus történelmi nap, Nagy Imre kivégzésének napja, ezért talán nem a legalkalmasabb szimbolikus dátuma a tárgyalások megkezdésének.

Bajnai októberre megállapodást akar

Az Együtt-PM szövetség vezetője pénteken kezdeményezte, hogy az MSZP által korábban javasolt év végi, jövő év eleji megállapodás helyett a pártja már nyáron - júniusban - kezdje meg a tárgyalásokat, és őszre hozza tető alá az egyezséget a szocialista párttal.

Mesterházy Attila MSZP-elnök ugyancsak pénteken erre úgy reagált: ne várjanak még két hónapot, hanem már jövő hétfőn üljenek egy asztalhoz a szocialisták, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció képviselői.

Bajnai Gordon ezt követően újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az év végi megállapodást későinek, a jövő heti tárgyaláskezdést viszont korainak tartja. Szerinte tavasszal az a pártok feladta, hogy megismertessék a választókkal a programjukat, enélkül ugyanis nem lehet megfelelően előkészíteni a közös programról majd jelöltállításról szóló tárgyalásokat.