Kinek kellenek a horgászok szavazatai?

parlament, országgyűlés, plenáris ülés, ülésterem
Vágólapra másolva!
Mindenki a legkedvesebb témáját hozza a héten a parlamentben, a Fidesz a rezsicsökkentéssel, az MSZP pedig a nyugdíjazások körülményeivel foglalkozik. Az LMP-sek pár percre szóhoz jutnak majd hétfőn, amit arra használnak ki, hogy offshore-ügyekkel hozzák kellemetlen helyzetbe a kormányt, a Jobbik pedig a legkisebb keresetűeket emlegeti. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legkedvesebb fideszes téma

Természetesen a rezsicsökkentésről van szó. A Fidesz vasárnap jelentette be, hogy már több mint egymillió aláírást gyűjtöttek össze, de mindez persze nem elég, és júliusig folytatják az aláírásgyűjtést. Így aztán a parlamentben is minden héten talál a kormánypárt valamilyen szavazni vagy módosítani valót. Ezen a héten Németh Szilárd javaslatának módosítóiról szavaznak, amelyek biztosítják majd, hogy a vízszolgáltatás és a szemétszállítás területén is megvalósuljon a 10 százalékos csökkenés.

A legkedvesebb szocialista téma

Természetesen a nyugdíjakról van szó. Több szocialista képviselő is feltehetőleg arról kérdezi a kormányt, hogy miért kellett kötelezően nyugdíjba küldeni a 62 évesnél idősebb közszolgálati dolgozókat. Tukacs István kezdi a kérdéssorozatot, nagy, tömör címet adott interpellációjának ("Kényszernyugdíj!). Majd Göndör István a történések gazdasági oldalára kérdez rá a nemzetgazdasági miniszternél ("Nyugdíjba küldeni felelőtlenül?").

A legnagyobb mentések

Több mentelmi ügyről is dönteni kell a parlamentnek hétfőn. Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét azért jelentette fel a Magyarok Világszövetsége, mert Balog a miniszterjelölti meghallgatásán bűnbarlangnak nevezte a szervezetet. Szekó József fideszes mohácsi polgármester ellen pedig egyik ellenfele tett három feljelentést rágalmazás miatt. A parlament a magánvádas ügyekben nem szokta kiadni a képviselők mentelmi jogát, nyilván most sem lesz meglepetés, és nem kell bíróságra mennie a miniszternek és a polgármesternek.

A legnagyobb nosztalgia

Úgy látszik, a szakszervezeti öreg rókán kívül is van olyan ember Magyarországon, aki nosztalgiával emlékszik vissza az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésein zajló többórás, a legkisebb részleteket is értelmetlenül felnagyító vitákra. Gúr Nándor MSZP-s képviselő márpedig ilyen ember, "Érdemi szociális párbeszéd - béke poraira" című felszólalása ugyanis aligha utal másra, mint arra, hogy az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt az OÉT megszüntetése.

A legnagyobb offshore-ozás

Mióta az LMP frakciója megszűnt, alig halljuk az offshore szót a parlamentben. A volt LMP-s, most független Schiffer András és Vágó Gábor viszont most újult erővel újra nekivág a témának. "Mitől élénkülnek a seychelle-i és a belize-i befektetések Magyarországon?" című interpellációjuk aligha fog kellemes perceket okozni a nemzeti fejlesztési államtitkárnak.

A legnagyobb aggodalom

Az MSZP-s Pál Tibor az egyre nagyobb bürokrácia miatt aggódik ("A hivatalok száma egyre csak nő és nő, a bürokrácia pedig burjánzik!"), de mivel a szocialista kormányok alatt sem emlékszünk alapvetően kisebb bürokráciára, nem Pál kapja a legnagyobb aggodalomért járó kitüntetést. A jobbikos Bertha Szilvia nyilván a fideszes Zsiga Marcell szállóigévé vált mondására is utal majd (47 ezer forintból meg lehet élni), amikor azt kérdezi hétfőn: "12 ezerből meg lehet élni?".

A legnagyobb csalódás

Nemrég hatalmas konferenciát tartottak a parlamentben a magyar horgászat jövőjéről, és a rendezvényen a szenvedélyes horgász hírében álló Áder János államfő is részt vett. Kiderült, hogy legális hallal kell harcolni az illegális hal ellen, lehetőséget kell biztosítania arra, hogy elkobozzák a rapsicok csónakját és autóját, és az is, hogy a 350 ezer horgász és halász alkotja a legnagyobb magyar civil szervezetet. A jobbikos Magyar Zoltán nyilván csalódásának ad hangot, hogy a konferencia előtt és után sem történik semmi ezen a területen ("A Fidesznek csak a horgászok szavazata kellett?").

Ami lesz még - horogkereszt és eszközkezelő

Valószínűleg már hétfőn elfogadják a képviselők az önkényuralmi jelképek használatának büntethetőségéről szóló törvényt. Korábban az Alkotmánybíróság megsemmisítette a büntető törvénykönyv erről szóló rendelkezéseit. A kormánypártok most újra beteszik a Btk-ba. Így az lesz büntethető, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas módon terjeszti, nagy nyilvánosság előtt használja vagy közszemlére teszi a horogkeresztet, a nyilaskeresztet, az SS-jelet, a sarló-kalapácsot és a vörös csillagot. Vagyis a vörös csillag viseléséért itthon többször elítélt Vajnai Attila nem biztos, hogy megkönnyebülhet.

Szintén hétfőn dönthet a parlament arról, hogy bővíti azoknak a körét, akik részt vehetnek a nemzeti eszközkezelő programjában. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter javaslata alapján ez a lehetőség azon devizahitelesek előtt is megnyílik, akiknek tavaly adódtak fizetési nehézségeik. Szavazás lesz a pénzmosás megakadályozásáról szóló törvény módosításáról is, ennek révén egyszerűbben nyithatnának magyarországi befektetési számlát a külföldön élő magyarok.

Kedden a felsőoktatási törvény módosításáról kezdik meg a vitát a képviselők. E szerint az állami ösztöndíjjal tanulóknak a diplomaszerzést követő húsz éven belül kellene Magyarországon ledolgozniuk a tanulmányi idejüket, és nem a képzési idő kétszeresét, mint a kormány korábban tervezte.