Betiltották az újabb motorosfelvonulást

Vágólapra másolva!
A rendőrség megtiltotta az újabb motorosfelvonulást is, amelyet vasárnap akartak megrendezni a Nemzeti Érzelmű Motorosok.
Vágólapra másolva!

A rendőrség megtiltotta a Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének vasárnap délelőttre tervezett újabb felvonulását - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A rendezvény vasárnap 10 órától a XIV. kerületi Műjégpályától indult volna.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a közleményben emlékeztet arra, hogy "a bejelentő korábban, a most tiltott demonstrációval nagyrészt megegyező időszakra szervezett rendezvényét 'Adj gázt!' megnevezéssel jelentette be". A rendezvényt Budapest rendőrfőkapitánya megtiltotta. A Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesülete a tiltó határozat ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, amelyet a bíróság elutasított, és a tiltó határozatot hatályában fenntartotta.

Az egyesület eredetileg Adj gázt! címmel akart felvonulni a holokauszt áldozatairól megemlékező Élet menetével egy időben. Orbán Viktor kormányfő április 8-án arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan politikai természetű rendezvényt tartani, amely sértheti a felvonulók emberi méltóságát. A motorosok a rendőrségi elutasítás miatt bírósághoz fordultak. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfőn elutasította beadványukat.

Az egyesület ezután jelentett be új rendezvényt vasárnapra. A BRFK pénteken az MTI-vel azt közölte, hogy a motoros felvonulást tudomásul vette, a rendőrség azt a szükséges erőkkel biztosítani fogja.

Az MSZP-s Steiner Pál aznap felszólította a miniszterelnököt, haladéktalanul intézkedjen, hogy a rendőrség megakadályozza a Nemzeti Érzelmű Motorosok tervezett felvonulását, mert szerinte a kormányfő szavahihetőségét kérdőjelezi meg, ha a "neonáci provokáció" megvalósulhat Budapesten. "Nyugalom, a kormány tudja a dolgát!" - tolmácsolta Orbán Viktor kormányfő álláspontját az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.