Az olasz államfőt meggyőzték a maradásról

Vágólapra másolva!
Nem tudtak új elnökben megállapodni az olasz pártok, ezért Giorgio Napolitano kérésükre továbbra is államfő marad.
Vágólapra másolva!

Giorgio Napolitano leköszönő olasz államfő szombaton közleményben jelentette be, hogy elfogadta a pártok felkérését, tisztségében marad a sikertelen államfőválasztás után.

Egyelőre nem világos, hogy Napolitano mennyi időre vállalta ismét az államfői szerepet. "Kötelességemnek érzem, hogy rendelkezésre álljak. Nem vonhatom ki magam a nemzet iránti felelősségvállalás alól, abban bízom, hogy ez kollektív felelősséget is eredményez" - mondta Napolitano.

Napolitano cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint maradása feltételeként a minél gyorsabb kormányalakítást szabta meg a pártoknak. Az elnököt a parlamenti pártok többsége kérte maradásra, miután az államfőválasztás ötödszörre is sikertelen volt. A csütörtök óta tartó államfőválasztáson először Franco Marini, majd Romano Prodi jelölése lett eredménytelen, és a pártok nem tudtak újabb jelöltben megállapodni.

Napolitano mandátumának meghosszabbításáról a római parlament szombat délután szavaz. Ez az első alkalom, hogy egy olasz köztársasági elnök hét év megbízatás után tisztségében marad. A 88 éves Napolitanónak május 15-én kellett volna távoznia. A februári parlamenti választások után Napolitano még visszautasította azt a lehetőséget, hogy a helyén maradjon.